Nyitni tudott a világ felé

A kamionban is lehet ízletes és egészséges ételeket főzni
A kamionban is lehet ízletes és egészséges ételeket főzni - © Fotók: Magánarchívum
Nyíregyháza – Az egykor több mint másfél mázsás kamionsofőr, Dajka László ma már étkezési tanácsokkal is ellátja kollégáit.

Dajka László a futballpályák környékén sem volt ismeretlen, kapusként végigjárta a szamárlétrát, tagja volt a másodosztályban szereplő demecseri csapatnak, majd a megyei bajnokságokban védett. Az útját a korábban szintén futballkapus, sportvezetőként jó kapcsolatokkal is rendelkező édesapja, idősebb Dajka László egyengette, mígnem az egyik meccs előtt közölték a játékosokkal, innentől kezdve felére csökken a meccspénz. Dajka László azonnal otthagyott csapot-papot, és elindult 156 kilósnak lenni.

dajka-laszlo-ma-mar-ketszer-is-beleferne-1

Dajka László ma már kétszer is beleférne az egykor viselt farmernadrágjába

– Konditerembe jártam, tiltott szereket szedtem, hogy izmos legyek, majd elhagytam a mozgást. Reggelire tíz gyors­éttermi sajtburger, vacsorára másfél családi pizza volt az adagom. Aztán szerelmi csalódás ért, bizonyítani akartam a lánynak, a fogyókúrám alapja a napi ötszáz kalóriás bevitel volt, így megittam két liter kólát és elszívtam egy doboz cigit… Joghurt- és tonhalkúrán is voltam úgy, hogy két étkezés között eltelt huszonnégy óra. Leéheztem magamról negyven kilót, de villámgyorsan vissza is szedtem – beszélt a másik énjéről Dajka László.

Rengeteg energiája lett

Szülei kitalálták, hogy legyen kamionos, tetszett neki az ötlet, belevágott. A tudatos fogyás és az életmódváltás felé pedig a Schobert Norbi-féle update-program indította el, de mivel munkája kevésbé kötötte Magyar-, sokkal inkább Német- és Spanyolországhoz, valamint Ausztriához és Hollandiához, a termékekhez nem jutott hozzá.

– Megkedveltem a világkonyhát, és azt szeretem benne a leginkább, hogy a különböző ételeket magyarossá formáljam – váltott a gasztronómiára Dajka László. – A kedvencem egy indiai csicseriborsós lencseleves, amelyet magyaros fűszerekkel ízesítek, én csak kamionos levesnek hívom. Alacsony kalóriatartalommal is lehet nagyon ízletes ételeket készíteni, minél kevesebb zsiradék felhasználásával. A főzéseimet videóra veszem, és a YouTube-csatornámon teszem közzé, segítve ezzel is a kamionos kollégákat. A tudatos fogyásom után azt éreztem, hogy rengeteg energiám lett, azt vezetem le a futással. Világéletemben utáltam futni, de most, amikor a nap végén leteszem a kamiont, indulok futni.

– A kollégák, ismerősök látták a változásokat Dajka Lászlón, így folyamatosan tanácsot kértek tőle. Ezért a honlapja és a videócsatornája segítségével a kamionozás közben felmerülő problémákat is megosztja társaival. Nagy hobbija lett a túrázás és a kerékpározás, pedig gyermekkora után jó húsz évig még csak biciklin sem ült. Megtalálta élete párját, akivel tervezik a gyermekvállalást, a tervek között pedig a szálkás felsőtest és a maratoni táv teljesítése is szerepel. A saját márkás termékein is hirdetett jelmondatát úgy érdemes értelmezni, hogy egy korábban csaknem remeteéletet élő magányos farkas tette a magáévá: „Nyiss a világ felé, és a világ is nyitni fog feléd!”

– KM-BT –


Kamionos leves

Hozzávalók: 2 vöröshagyma, 1 paradicsom, 3 sárgarépa, 2 fokhagyma, 240 g lencsekonzerv, 480 g csicseriborsó-konzerv, 1/2 tk. só, bors, 1/3 tk. cayenne bors, 1 tk. pirospaprika, 1/3 tk. őrölt kömény, 2 csipet kakukkfű, 2 tk. snidling, petrezselyem, 3 babérlevél, 1 tojás, a húsgombóchoz, 400 g sovány marhahús.

Elkészítés: Olajon üvegesre pirítom a hagymát, hozzáadom a kockázott sárgarépát, és azt is lepirítom. Beleteszem a fűszereket, dobok hozzá egy zöldségleveskockát, majd annyi vízzel felöntöm, hogy ellepje. Ezután teszem hozzá a fokhagymát, a babérlevelet és egy adag friss petrezselymet. Felöntöm vízzel, így 1,5 liter víz kerül bele. Amíg fő, a húsból húsgombócokat készítek. Ha elkészült, a leveshez adom a leöblített lencsét, csicseriborsót és a kockázott paradicsomot. Ha minden megpuhult, kiveszem a babérleveleket, botmixerrel krémesítem. Ezután beleteszem a levesbe a húsgolyókat. Friss petrezselyemmel díszítve tálalom.








hirdetés