Nyögvenyelősen halad a vízumkérdés ügye

Szűk George Bush mozgástere a vízumkérdést illetően, és szenátusi döntés nélkül nem változik ez a kérdés – mondta Gyurcsány Ferenc csütörtöki sajtó-tájékoztatóján.

A sajtó-tájékoztatót az amerikai elnökkel folytatott eszmecseréje után tartotta a Parlamentben.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: egy esetleges nemzetközi szerepvállalás esetén könnyebbé válna a a vízumkérdés, de ennek részletei még nincsenek kidolgozva.

Így szinte örökzöld kérdéssé vált a vízumügy, nemcsak nekünk, hanem a többi vízumköteles országnak is.

A tárgyalások során George Bush szorgalmazta a Gyurcsány Ferenc által nemrég bejelentett reformokat, és azt mondta: minden váltzoztatás nehéz, de a nehézségek nem kell, hogy a miniszterelnököt meghátrálásra kényszerítsék.

Irak tekintetébe az amerikai elnök nem kért a mostanitól eltérő szerepvállalást, az afganisztáni magyar szándékot pedig megköszönte.

Gyurcsány Ferenc arról is beszélt, hogy több mint 40 amerikai gazdasági projekt van előkészületben, és arra kell koncentrálni, hogy ezentúl is a legtöbb befektetést Magyarország vonzza.

 A miniszterelnök külön örült annak, hogy az 1956-os forradalom közelgő 50. évfordulója alkalmából sikerült George Bush-sal Budapesten beszélni az Egyesült Államok Európát érintő politikájáról is.
hirdetés