Hajdú-Bihar

2015.02.06. 10:27

Jegyzet: Tiltott csepp

<em>A Széchenyi-díjas kutató minden bizonnyal szomorúan tekint le az égi laboratóriumból, s nem érti, mi történik itt. Lehet, hogy csak ül az egyik felhő szélén, és felidézi 1972-t, amikor megalkotta a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményét, melynek elismertetéséért kisvárdai Don Quijote-ként szélmalomharcot vívott.</em> Bednárik Mónika jegyzete.

A Széchenyi-díjas kutató minden bizonnyal szomorúan tekint le az égi laboratóriumból, s nem érti, mi történik itt. Lehet, hogy csak ül az egyik felhő szélén, és felidézi 1972-t, amikor megalkotta a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményét, melynek elismertetéséért kisvárdai Don Quijote-ként szélmalomharcot vívott. Bednárik Mónika jegyzete.

Vádolták kuruzslással, fenyegették börtönnel, miközben ezrek könyörögtek az immunrendszert erősítő cseppjeiért. Négy évvel később a szabadalmat jelenthette be, 1978-ban gyógyhatású készítményként forgalomba kerülhetett a csepp, és 32 év elteltével hivatalosan is gyógyszerré nyilvánították, sőt, a Magyar Értéktár tagjaként hungarikum lett. Itthon végre a kutató és a gyógyszer is megkapta a méltó elismerést. Most a Nemzetközi Dopping­ellenes Ügynökség, a WADA úgy döntött, a kobalt – egyik alkotóeleme a cseppeknek – is tiltott, listára vele! Ez annyit tesz, sportolóink, főleg az élsportban érdekeltek, ezzel biztosan nem erősítik ellenálló képességüket.

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapján határozottan a cseppek mellőzésére szólította fel a sporttársakat. Vajon ha Kósa Ferenc most forgatná a tudósról szóló filmjét, dr. Béres József mit mondana az utolsó szó jogán? Vagy csak a remény (könny)cseppje jelenne meg a szeme sarkában?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!