Nyolcszáz énekes vesz részt az augusztusi Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon

Nyíregyháza – – Tizenkilenc kórus mintegy nyolcszáz énekesének részvételével rendezik meg augusztus 16. és 21. között a 11. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált Nyíregyházán.

Szabó Dénes karnagy az eseményt beharangozó hétfői, nyíregyházi sajtótájékoztatón elmondta, hogy külföldről öt kórus fogadta el a szervezők meghívását, koncertet ad a törökországi Ertugrul Oguz Firat Vegyeskar, a japán LAB Mixed Choir, a tajvani Puzangalan Gyermekkar, a finn Sibelius Középiskola Kamarakórusa és a dél-koreai World Vision Gyermekkar. A karnagy megjegyezte, hogy három kínai kórus is jelezte részvételét, de ők később – az európai migrációs helyzetre hivatkozva – lemondták a szereplést.

Magyarországról a debreceni Ady Leánykar, az Ajkai Pedagógus Nőikar, a gyöngyösi Cantare Városi Vegyeskar, az egri Eszterházy Károly Főiskola Énekkara, a fővárosi Gemma Énekegyüttes és a Vörösmarty Leánykar, valamint a Szolnoki Kodály Iskola Gyermekkara fog koncerteket adni. A szervező Cantemus öt kórusán – a fiúkóruson, a gyermekkaron, a vegyeskaron, az ifjúsági vegyeskaron és a Pro Musica Leánykaron – kívül a Nyitnikék Gyermekkar és a Napsugár Gyermekkar is bemutatkozik a közönségnek.

A rendezvény augusztus 16-án a fesztivál karvezetői mesterkurzusának keretében megtartandó jótékonysági hangversennyel kezdődik, egy nappal később pedig az ünnepélyes nyitóhangversennyel mutatkoznak be a Cantemus énekkarai a vendégeknek. Augusztus 17-én, 18-án és 19-én tartják meg a megyejárás-sorozatot, amelynek keretében nyolc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen és Nyíregyházán lesznek hangversenyek, 19-én pedig a minősítő hangversenyen adnak számot tudásukról a kórusok a nemzetközi zsűri előtt – mondta Szabó Dénes.
Augusztus 20-án rendezik meg a gálahangversenyt a Continental Arénában, egy nappal később pedig a karvezetői mesterkurzus záróhangversenye következik a Kodály Zoltán Általános Iskolában.

Szabó Dénes a Cantemus nyári programjáról szólva a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Cantemus Gyermekkar rövidesen Macedóniában lép fel, a Cantemus Vegyeskar júliusban nyugat-európai koncertkörútra indul, a Pro Musica Leánykar pedig Japánban és Dél-Koreában tölt el három hetet, ahol több nagyvárosban ad majd hangversenyeket.

– MTI –
hirdetés