Csempészcigi

2020.06.26. 14:34

Orgazdaság miatt tartóztatott le a bíróság két férfit

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2020. június 26-án a különösen nagy értékre, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett orgazdaság bűntette miatt folyamatban lévő eljárásban 2020. július 26-ig elrendelte M.M. és Z.I. gyanúsítottak letartóztatását.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A megalapozott gyanú szerint a két férfi 2020. április 7-én 12.500 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát értékesített ismerősüknek, amit egy nyíregyházi telephelyen pakoltak át a vevő autójába.

2020. június 24-én M.M. gyanúsítottat a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóság pénzügyőrei Bocskaikertben érték tetten, amint 60.000 doboz adójegy nélküli cigarettát pakolt át egy vevő mikrobuszába. Eközben Z.I. gyanúsított figyelte a helyszínt, hogy értesítse társát az esetleges hatósági eljárásról.

A fenti tettenérést követően a NAV járőrei a gyanúsítottak encsi raktárhelységét kinyitották, ahol 100.000 doboz adózás alól elvont cigarettát találtak és foglaltak le, amiket a két férfi korábban tovább-értékesítési célból raktározott be a helyszínen. A gyanúsítottak által megszerzett cigaretta belföldi forgalmi értéke 369.169.320 forint.

Mindkét gyanúsított büntetett előéletű. M.M. korábban ugyanilyen jellegű bűncselekményeket követett el, míg Z.I. hasonló jellegű bűncselekmény miatt állt bíróság előtt. Tekintettel az ügy körülményeire és arra, hogy jelenleg 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselkeménnyel gyanúsítják a két férfit, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra helyezésük esetén megszöknének, elrejtőznének a hatóság elől, vagy szabadlábon lévő társaikat megfélemlítenék, jogellenesen befolyásolnák, ezzel a bizonyítást veszélyeztetnék. Előéletükre, és arra tekintettel, hogy a bűncselekményt huzamosabb időszak alatt követték el, megállapítható a bűnismétlés veszélye is.

A végzés nem végleges, a gyanúsítottak és védői fellebbezést jelentettek be.

- dr. Gunyecz Zoltán, a Nyíregyházi Törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában