Magyarország

2011.01.19. 17:02

Ellenőrzési hiányosságokat talált az ÁSZ a Hálózat Alapítványnál

<p>Nem ellenőrizte a Hálózat - Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány, hogy jogosultak-e kiegészítő lakásrezsi-támogatásra az azt igénylők - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A szerdán nyilvánosságra hozott jelentés szerint a támogatások folyósításánál sem volt minden szabályszerű.</p>

Az alapítvány 2007-től 2010 első félévének végéig csaknem 6,9 milliárd forint támogatást nyújtott a rászoruló budapestieknek. Ehhez a fővárosi önkormányzat évente 150 millió forintot adott, a téli fővárosi kiegészítő lakásrezsi-támogatásra. Az önkormányzati hozzájáruláson felüli részt a közüzemi szolgáltatók adományai tették ki, amelyek a Fővárosi Közgyűlés határozatai szerinti összegekkel támogatták az alapítványt.

A támogatás jóváírás formájában történt, az igénylők által benyújtott kérelmek alapján. A támogatásra való jogosultságot igazoló dokumentumok hiánya azonban nem tette lehetővé a szociális rászorultság megállapítását. Az alapítvány a támogatásra való jogosultságot nem ellenőrizte - derül ki az ÁSZ jelentéséből.

240 millió forintról van szó

Hibákat tártak fel a számvevők a támogatások folyósításával kapcsolatban is. Az alapítvány által közzétett tájékoztatókban a támogatottak köre nem felelt meg az önkormányzati rendeletnek. A tájékoztatók és a rendelet összhangjának hiánya miatt 240 millió forint támogatást írtak jóvá olyanoknak, akik nem voltak jogosultak a kiegészítő lakásrezsi-támogatásra.

Az ÁSZ ezért egyebek között azt javasolta az alapítvány kuratóriumának, hogy alakítsa át a támogatási jogosultság ellenőrzési rendszerét, teremtse meg a támogatások igényléséhez közzétett tájékoztatók és az önkormányzati rendelet közötti összhangot és az előírásoknak megfelelően számoljon el az önkormányzatnak. Emellett felszólították a kuratóriumot az ellenőrzés által feltárt számszerűsített hibák rendezésére.

Az önkormányzatnak javasolták, hogy határozza meg az igényjogosultságot alátámasztó dokumentumok körét, valamint az ehhez kapcsolódó ellenőrzési kötelezettségeket, az ellenőrzési jogosultság érvényesítését, valamint írja elő az alapítvánnyal kötött támogatási szerződésekben az elszámolás módját és tartalmát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!