Nyíregyháza bűnügyi térképe – Ön hol lakik?

Nyíregyháza – A nyíregyházi vasútállomás és buszpályaudvar környékén több bűncselekmény történik, mint a város más pontjain. A SZON utánajárt, hogy mennyire veszélyesek Nyíregyháza utcái, hol történik a legtöbb bűncselekmény. Térképek:

A témában Fülöp Gergely rendőr százados, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője adott tájékoztatást. A százados elmondta, hogy a lakosság biztonságérzetére kiható közterületi bűncselekmények azokon a helyeken történnek elsősorban, ahol nagyobb tömegek fordulnak elő. Ilyen helyek például a belváros, a piac és az állomások környéke. Fülöp Gergely hozzátette – „Megfigyelhető az is, hogy a presszók, illetve más alkoholt kiszolgáló szórakozóhelyek közelsége is kihat – elsősorban a garázdaságokra, de az ittasságnak nem egyszer a rablásokhoz is köze van.”

A rendőrség szerint, noha veszélyesnek a megyeszékhely egyik része sem mondható, a pályaudvar környéke ilyen szempontból kiemelt terület, hiszen sokan járnak arra, és számos kocsma is található itt. Gyakran történnek ezen a környéken lopások, de arra is volt már példa, hogy a kocsmai, alkalmi ismerősök lopják meg ivócimboráikat, gyakran erőszakot is alkalmazva. Fülöp Gergely rendőr százados a buszpályaudvar és a vasútállomás biztonsága kapcsán közölte – „Amióta működnek az Érkerti Rendőrőrsre bekötött térfigyelő kamerák, a rablások száma jelentősen visszaesett. Amennyiben mégis történik ilyen bűncselekmény, a kamerák a felderítésben is komoly szerephez jutnak.”

A térfigyelő kamerák kapcsán kíváncsiak voltunk arra, hogy miként válnak be ezek a berendezések, illetve nem lenne-e lehetőség többet üzembe helyezni belőlük. Fülöp Gergely erre a kérdésre elmondta – „ A térfigyelő kamerák sokat segítenek a megelőzésben és felderítésben,persze teljesen nem váltják ki a rendőri munkát. Telepítésükre a rendőrségnek nincs lehetősége, a jelenleg működő térfigyelő rendszer önkormányzati beruházásból valósult meg.”

Megtudtuk, hogy a nagyobb forgalmú helyeken természetesen a rendőrség is frekventáltabban van jelen, továbbá a rendőrségi szakemberek folyamatosan elemzik a bűnügyi mutatókat, és a szolgálatvezénylést ezek tükrében is alakítják. Mindemellett elmondható, hogy az említett rizikófaktorok – zsúfolt pályaudvarok, alkoholt árusító szórakozóhelyek – miatt a bűnözés valószínűleg soha sem fog teljesen megszűnni ezeken a helyeken, de az eddig elért eredmények biztatóak.

Ide kattintva megtekintheti Nyíregyháza bűnügyi térképét!

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-
hirdetés