Nyugat-ukrajnai határátkelők fejlesztési finanszírozását szüntette be az unió

Ukrajna – Legalább egy magyar-ukrán határátkelő fejlesztési munkálatainak befejezését is fenyegeti az EU döntése, miszerint korrupció és sikkasztás gyanúja miatt visszavonják a támogatást az ukrán féltől.

Először a Reuters hozta nyilvánosságra, hogy hat olyan ukrán határátkelő építési és fejlesztési projektjének finanszírozását állítja le az EU, amelyek uniós országokat kötnek össze Ukrajnával. A magyar, lengyel, szlovák és román külső határokat érintő korszerűsítésekre az ukrán kormányzat 29,2 millió Eurót kapott. A pénz azonban eltűnt.

A 2012-ben kidolgozott projekt alapján a munkálatoknak négy éve kellett elkezdődniük, és 2017 végére megvalósulniuk. Ukrajna részéről azonban az esetek többségében még egyetlen kapavágás sem történt. A finanszírozás visszavonását az unió az ukrán hivatalnokok tétlenségével, a megbízó és a fő-, illetve alvállalkozók közötti huzavonával és a már felhasznált összegek hollétének tisztázatlanságával indokolja.

Ukrán részről a projekt megvalósításával megbízott (a vám és pénzügyőrségnek megfelelő) Állami Fiskális Szolgálat először cáfolta a Reuters értesüléseit. Ma viszont beismerték, hogy a szolgálattal kapcsolatos számos átszervezés és vezetőváltás miatt tulajdonképpen jelenleg senki nem tudja náluk, hogy milyen szakaszban tartanak a munkák – írja a Jevropejszka Pravda.

A híradások nem nevezik meg konkrétan, hogy konkrétan mely objektumokra vonatkozik a finanszírozás visszavonása. A magyar-ukrán határon két helyszín jöhet szóba: a Beregsurány-Asztély átkelő, ahol jelenleg is stagnál ukrán részről a korszerűsítés, illetve a tervezett Nagypalád-Nagyhódos határállomás, amely még a megvalósulás elején tart.

– Palkó István –
hirdetés