Nyugdíjba küldhetik a hagyományos slusszkulcsot

Akt.:
Nyugdíjba küldhetik a hagyományos slusszkulcsot
© Forrás: Daily Mail
Nyíregyháza, Debrecen, Miskolc – A jövő autókulcsa digitális, és jó néhány előnyt kínál analóg elődeihez képest.

Sohasem kell keresgélni, nem veszhet el és nem is törhető fel, mivel biztonságosan és személyre szabottan okostelefonos alkalmazás bocsátja rendelkezésre – olvasható a jarmuipar.hu portálon.

Óriási üzleti lehetőség

– A Bosch digitálissá alakította a slusszkulcsot, amely így mindig és mindenhol rendelkezésre áll – mondta el Harald Kröger, a Bosch Automotive Electronics üzletágának elnöke. A Perfectly keyless alkalmazás révén az okostelefon felválthatja az analóg autókulcsot, ami már a magánhasználatú járműveknél is nagyban megkönnyíti a kulcshasználatot, ám igazi előnye a sok sofőrt alkalmazó járműflotta-üzemeltetők számára mutatkozik meg. Feleslegessé válik a kulcsátadás, a flottamenedzserek és a logisztikai szolgáltatók egyszerűen az alkalmazás segítségével biztosíthatnak hozzáférést a járművezetők számára a tehergépkocsikhoz. „A Bosch digitális autókulcsa újabb lendületet adhat a hálózatba kapcsolt járműflották felé vezető úton” – hangsúlyozta Harald Kröger. A Bosch óriási üzleti lehetőségeket lát új megoldásában, amely a Hannoveri Haszongépjármű-kiállítás alkalmával tartja világpremierjét. Hatalmas táblákon kulcsok százai sorakoznak – még napjainkban is gyakran e módszert alkalmazzák a nagy szállítmányozó vállalatok. Ha pedig egy kulcs is hiányzik, indulhat a lázas keresés. A Bosch új rendszerének szíve egy okostelefonos alkalmazás, amely egyaránt megtalálható a diszpécserek és a járművezetők készülékein, s amelyről néhány érintéssel adható ki hozzáférési jogosultság az egyes járművekhez.

A Bosch új megoldásával a jövőben integrálható a digitális kulcsmenedzsment a logisztikai vállalkozások diszpozíciós és fuvartervezési rendszerébe. Amint a diszpécser beoszt egy sofőrt és egy teherautót az adott fuvarra, a rendszer automatikusan digitális kulcsot generál a járműhöz, amit a sofőr okostelefonjára továbbít. Amennyiben változik a fuvarterv, a szoftver segítségével a kulcsok is megfelelően átcsoportosíthatók.

Ha lemerül az akksi

Az okostelefonon tárolt autókulcs a jövőben még lemerült telefonakkumulátor mellett is működik majd, ez esetben ugyanis a kis hatótávú kapcsolaton (Near Field Communication; NFC) keresztül kommunikál egymással a készülék és a jármű. Az NFC a rövid hatótávú adatcserére kidolgozott kommunikációs szabványgyűjtemény, amely a Bosch szándéka szerint a “B-terv” szerepét töltené be a megoldásban. Ha a telefon az alkalmazással együtt elveszne vagy ellopnák, a digitális kulcs egyszerűen online deaktiválható, így zárolható az autóhoz a hozzáférés. A jármű ilyenkor mindaddig nem nyitható, amíg a flottamenedzser az alkalmazáson keresztül másik sofőrt vagy új mobiltelefont nem rendel hozzá.

ÉKN
hirdetés