“Nyugdíjkor átjönnek, felveszik a miénknél jóval magasabb ellátást, és mennek vissza”

“Nyugdíjkor átjönnek, felveszik a miénknél jóval magasabb ellátást, és mennek vissza”
Záhony – 1962-ben született egy kormányközi megállapodás, ami a Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége között jött létre „szociális ellátás rendezése” címszó alatt. Segítjük a határon túli testvéreinket kettős állampolgársággal, évi 4 vasúti ingyenes szabadjeggyel, ápoljuk a kulturális hagyományokat, ez a tisztesség parancsa – írja olvasónk.


A trianoni békeszerződésről mi, ma élő emberek nem tehetünk, arról sem, hogy Nagy-Magyarország helyett Csonka-Magyarország lettünk. A rendszerváltás után megszűnt a Varsói Szerződés, a KGST. Kérdezem én, hogy akkor ezt a kormányközi szerződést miért nem szüntették meg? A határon túli testvéreink mai napig igényelhetik és igénylik is, hogy a nyugdíjukat Magyarországon kapják. Nem is keveset költ erre a kormány, évi 10 milliárd forintot. Ki lehet számolni, hogy ez eddig mennyibe került az országnak. Egy átlagos ukrán munkás, ha a nyugdíját nálunk kéri, 100–110 ezer forintot kap, a főiskolai végzettséggel rendelkező 200–220 ezret. Ezt olyan Ukrajnában élő ember mondta el, aki évek óta él ezzel a lehetőséggel. Az egyik közmeghallgatáson többen példákkal támasztották alá, hogy a környező településeken sok olyan lakás van, ahol több ukrán család is be van jelentve. Például Győröcskén egy 2 szobás lakásba, ahol legalább 15–20 éve nem lakik senki, 29 család van bejelentve! Ezek a „jogosultak” nyugdíjkor átjönnek, felveszik a miénknél jóval magasabb ellátást, és mennek vissza. A járási hivatal szerint állítólag ez törvényes, az itt élő emberek igazságérzetét viszont sérti. Miért fizetünk ki milliárdokat külföldieknek az itthon meg nem dolgozott nyugdíjukért, hiszen ezért egy kapavágást sem tettek, egy napot sem dolgoztak itt. Ugyanakkor a mai határunkon belül százezrek nélkülöznek, a létminimum alatt élnek, ledolgozták a fél életüket, és 35–40 évi munka után kapnak 60–80 ezer forintot. A tisztesség parancsa azt diktálná, hogy ezt a kormányközi szerződést szüntessék meg, hiszen hol van már a népköztársaság és a Szovjetunió?

– Nagy István, Záhony –


Illusztráció
Nyíregyháza - Az 1962 decemberében szignózott, majd 1963 júliusában hatályba lépett egyezmény a mai napig érvényes, habár a Szovjetunió 1991-ben megszűnt. A ma már több mint fél évszázados megállapodás értelmében Oroszország és Ukrajna állampolgárai (amennyiben hazájukban lemondanak nyugdíjukról, s ...
hirdetés