Nyugodtan alszanak?

Nyugodtan alszanak?
© Illusztráció: HBN-archív
Nem a hozzáértésem, nem is az érdeklődésem miatt bízták rám a Kelet-Magyarország környezetvédelmi rovatát, de az idők során kialakult bennem némi érzékenység a téma iránt. Bármiről olvasok, írok a környezetvédelemmel kapcsolatban, bármilyen szép eredményekről számol be a soros illetékes, rendszerint felmerül a további szemléletformálás fontossága. Hoványi Péter jegyzete.


Lehet ebben valami. Egy megyei napilap szerkesztőségében járva láttam, hogy a takarítónők zsákszámra hordják ki a kommunálissal kevert papírhulladékot, miközben a szelektív gyűjtő üresen árválkodik. Természetesen nem a Kelet-­Magyarországról van szó, hiszen abban az épületben, ahol e sorokat is írom, csupa tájékozott, környezettudatos ember dolgozik.

Van köztünk, aki mankóval jár; ő sem csinál gondot abból a pár lépésből, eszébe sem jut a banánhéj és az energiaitalos doboz közé dobni a papírt. Abban a másik szerkesztőségben – a lap nevét borítsa homály – ugyanakkor tesznek az újrafelhasználásra. Ettől még biztosan nyugodtan alszanak, engem viszont erősen foglalkoztat: kitől várjuk a szemléletformálást, ha a hivatásos szemléletformálók szemlélete is formálásra szorul?

Hoványi Péter
hirdetés