Nyulak, fácánok a terítéken

A vadászat résztvevői az elkészített terítéknél
A vadászat résztvevői az elkészített terítéknél - © Fotó: a szerző
Nyírgyulaj – A megművelt földek közepén és szélén lévő nádfoltok jó élőhelyek a szárnyasoknak.


Isten tudja miért, de az utóbbi időben furcsa hangsúlyt vélek felfedezni meghívóim hangjában:

– Örömmel látlak, de annyi fácánunk lesz, amennyit elejtünk, mi még nem nevelünk.
– Valami hasonló hangzott el köztem és Szőllősi Szilárd, a Gyulaj-Fagyöngy Vadásztársaság elnöke között, amire természetesen megnyugtató választ adtam, hogy megyek, alig várom a találkozást.

A nagy átalakulás előtt a gyulaji vadászok is hozzászoktak a hatalmas területhez, majd okosan először bérkilövőként, majd teljes jogú vadgazdálkodóként 4000 hektár földön elkezdték a vaddal való gazdálkodásukat. Akkor is tudták, ma pedig boldogan emlegetik bölcs előrelátásukat, hogy kezdetben alig-alig vadásztak, csak neveltek, gondoztak, dúvadat irtottak. Ma már saját szórakozásukra megteremtették azt a mennyiségű fácán- és mezei nyúlállományt, amire vadászhatnak. – Az igazsághoz tartozik, hogy szerencséjükre a vadászterületükön adottak az életfeltételek mind a fácánok, mind a nyulak számára.

Láttak rókákat is

A karácsony előtti szombaton a vadászházban sült kolbász és szalonna, forró tea fogadta a vendégeket és a társaság vadászait.
A hajtás Nyírgyulaj szélső házaitól indult egy hatalmas, megművelt szántó területen.

A krónikás a kevésbé strapás puskások közé került, de azt láttam, hogy a jó szerkezetű talajon nem húztak magukkal több kilós ragadvány papucsot. Ettől fontosabb volt, hogy már az első hajtásban ejtettünk mezei nyulat és a vendéglátók a későbbi sikeres hajtásokra is utaltak. A következő hajtásoknál a táj is változott, ugyanis a megművelt földek közepén és szélén lévő nádfoltok a fácánoknak kínáltak élőhelyet egész évben. Szálltak is a madarak gyorsan, magasan. A mellettem álló vadászcimbora meg is jegyezte, hogy előző este megbeszélte önmagával, hogy többet tart elébe, mégis lemaradt a vadászaton a lövéssel. Csak megjegyzem, nem lőtt rosszul a társaság, de a jelenség nem volt ritka. Aki pedig volt már jó hangulatú fácán, nyúl vadászaton az tudja, hogy egy-egy róka észlelése különleges izgalmat okoz a vadászok körében. Kettő is esett, szajkó viszont még hírmondónak sem volt.

A vadászat végén tíz mezei nyulat és harminc fácánt számláltunk a terítéken, amit Kecskés Gábor vadászmester tett hivatalossá, illetve invitált mindenkit egy-két tányér gulyáslevesre.

– Zsoldos Barnabás –
hirdetés