…ó…ió…ció…animáció!

…ó…ió…ció…animáció!
Nyíregyháza – Több mint 50 helyszínen mintegy 120 mesefilm a 4. Országos Rajzfilmünnepen.

Bár még van néhány nap az októberi 29-i, negyedszer megrendezendő Országos Rajzfilmünnepig, érdemes már most beírni a naptárba a sok csemegét kínáló programsorozatot: országszerte több mint 50 helyszínen mintegy 120 magyar és nemzetközi, valamint klasszikus és kortárs animációval várják a közönséget.

– A rajzfilm szombati ünnepe a legkisebb gyerekektől a pályaválasztás előtt fiatalokig, a legkülönbözőbb korosztályok számára kínálja a közösségi filmnézés élményét – jegyezte meg M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a fesztivál ötletgazdája, a Kedd Animációs Stúdió vezetője.

Kiemelt szerepet kapnak a jövőre 40 éves, első egész estés magyar rajzfilm, a Ludas Matyi alkotója, Dargay Attila (1927-2009) filmjei. A fővédnök Dargay Attila özvegye, Henrik Irén, aki szerint bár sok a jó animáció, kevés a kifejezetten gyerekeknek készült mai alkotás, ezért nemes cél újra megismertetni a magyar animáció 1990-es évekkel lezáródó első aranykorának termését.
A részletes program a rajzfilmunnep.hu oldalon olvasható. A vetítések a legtöbb helyszínen ingyenesek, másutt jelképes összegű vagy kedvezményes jegyekkel várják az érdeklődőket.

Nyíregyházán a Krúdy Gyula Art Moziban szombaton 10 órától Bogyó és Babóca jelenik meg a filmvásznon. Utána 11-től Vuk legendás története következik. Tíz perccel egy előtt Az erdő kapitányával folytatódik a program. Kettő után tíz perccel Mézga Aladár különös kalandjait lehet megtekinteni.

Mátészalkán a Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház színháztermében 15 órától összeállítást vetítenek kicsiknek magyar mesefilmekből

(A kockásfülű nyúl, Mikrobi, Kíváncsi Fáncsi, A kiskakas gyémánt félkrajcárja, Vizipók-csodapók). Fél öttől kisiskolásoknak kortárs magyar mesefilmekből válogatnak (A négyszögletű kerek erdő meséi, Cigánymesék, Komisz kölykök naplója, Coyote és a sápadtarcú, Coyote és a szikla, Kuflik). Hattól pedig a Macskafogóban a titkos szolgálat aktiválja legjobb ügynökét, Grabovszkyt, aki bonyodalmakba keveredik.

KM-LTL
hirdetés