Objektíven át a valóság

Akt.:
A gyerekek is felfigyeltek a természet szépségére, sőt, meg is örökítették azt
A gyerekek is felfigyeltek a természet szépségére, sőt, meg is örökítették azt
Nyíregyháza – Az ifjú fotósok saját szemszögükből mutatják be az őket körülvevő világot.

A NyírPlaza első emeletén lévő Közösségi FACE-­ekben a napokban nyílt meg a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium huszonegy diákjának Imago Mundi, a valóság tükre című fotókiállítása. A 11–17 év közötti alkotók tárlata sokszínű, a fiatalok saját szemszögükből igyekeznek bemutatni az őket körülvevő világot.

Végtelen kreativitás

A Kossuth-gimnázium igazgatóhelyettese, Kecskemétiné Szilvási Zsuzsanna média­szakos tanárként fontosnak tartotta a tárlat megszervezését, melyen az iskola diákjai a saját egyéniségüket szerették volna bemutatni. A tematika nélküli kiállítás arra volt hivatott, hogy a kossuthos ifjak anélkül bontakoztathassák ki tehetségüket, hogy „nagy mellényt adtak volna rájuk”.

– A gyerekek végtelenül kreatívak, mi pedig segítünk nekik, hogy szabadjára engedhessék a fantáziájukat. A 14 éves Gólya Eriknek már biztos, hogy a fotózás lesz az élete, ebben pedig a szülei is segítő kezet nyújtanak. Hatodik osztályos korában megvette az első komolyabb gépét, egyaránt készít spontán, illetve beállított képeket. Sokszor olyan dolgokat is meglát, amiket mi észre sem veszünk – árulta el a pedagógus, akinek a gyerekek felkészítésében és a fotók kiválasztásában fontos szerep jutott.

A legifjabb kiállító, Kecskeméti Lilla minden olyan pillanatot megörökít, amiben valami fantáziát lát.

A plázából a Laborba

Bár Zsiros Péter csupán 14 esztendős, de már részt vett a Nemzetünk büszkeségei és a Nemzetünk színei fotópályázatokon, melyek díjnyertes képeit a FACE-ekben is megtekinthetik az érdeklődők.

– Óvodáskorom óta érdekel a fotózás, a negyedik születésnapomra kaptam az első fényképezőgépemet – árulta el érdeklődésünkre Virág Réka.

A huszonegy kiállító negyvenhét képe április 15-éig látható a plázában. A kibővített tárlatot aztán átviszik a nyíregyházi Labor Caféba.

KM-MA
hirdetés