OGY – Az MSZP kezdeményezésére módosulhat a kormány terrorellenes javaslatcsomagja

Budapest – A kormány szerdán két parlamenti bizottságban is támogatta az MSZP azon törvénymódosító javaslatát, amely a terrorveszélyhelyzettel összefüggésben a rendőrség jogköreit bővítené a tömegrendezvények miniszteri rendelettel történő betiltása helyett.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága után a honvédelmi bizottság is egyetértett a szocialisták azon kezdeményezésével, amely a rendőrségnek kiemelt biztonsági intézkedések alkalmazását teszi lehetővé a terrorcselekmények megelőzése, következményeinek elhárítása, illetve az elkövetők elfogása érdekében.

Az MSZP javaslata alapján ilyen intézkedés lehet a terrorcselekmény hatásterületén a nyilvános intézmények működésének felfüggesztése, illetve rendezvények félbeszakítása, továbbá az igazoltatás, az épületek, járművek és csomagok átvizsgálása, valamint közbiztonságra veszélyt jelentő eszközök és anyagok lefoglalása. A szocialisták térben és időben is korlátoznák a kiemelt biztonsági intézkedések alkalmazhatóságát, így azokat a rendőrség csak a terrorveszélynek kitett településeken és legfeljebb 72 óráig alkalmazhatja, ami szükség esetén további három nappal meghosszabbítható. A belügyminiszter eredetileg azt javasolta, hogy 2-es vagy annál magasabb terrorfokozati szint esetén rendeletben tilthassa meg a gyülekezési törvény alá nem tartozó tömegrendezvényeket.

A bizottsági üléseken Tasnádi László rendészeti államtitkár jelezte, a kormány támogatja az ellenzéki módosításokat. A honvédelmi bizottság ülésén a független Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa egyedüliként tartózkodott, majd közölte, a belügyminiszter eredeti, “szuper titkosszolgálatot létrehozó” javaslatával sem értenek egyet, így a módosítást sem támogatják.

Pintér Sándor belügyminiszter április 19-én nyújtotta be az Országgyűlésnek több mint húsz jogszabály módosítását tartalmazó terrorellenes javaslatcsomagját. Ennek egyik lényegi eleme, hogy az eddigi Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZEBEKK) a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik majd tovább. Egy másik pontjában a javaslat a kódolt telefonos szolgáltatások korlátozásáról rendelkezik. A rendőrségről szóló törvény módosításai között kiterjesztik a terrorizmust elhárító szerv feladatkörét is, így a TEK a jövőben a védett személyekhez kapcsolódó személyvédelmen túl kijelölt létesítményvédelmi feladatok ellátására is jogosult lesz.

Tasnádi László a honvédelmi bizottságban Harangozó Tamás szocialista képviselő kérdésére válaszolva elmondta, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) jelenlegi központját átadja a vagyonkezelőnek, amely megszünteti jelenlegi, “komoly pénzért bérelt” irodáját és a Falk Miksa utcába költözik.

A kormány a napokban döntött arról, hogy az AH, valamint a tervezett Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) és a kormányzati adatközpont egy épületben kap helyet a XI. kerületi, Fehérvári út 70. szám alatt. Az ingatlan felújításához, valamint az informatikai rendszer kialakításához idén több mint 3,6 milliárd, jövőre 7 milliárd, 2018-ban pedig 4,8 milliárd forintos keretet biztosít a kabinet.

– MTI –

Címkék: , ,hirdetés