Helyi közélet

2015.11.02. 18:51

Fotók: Elhurcoltakra emlékezett Nyíregyháza

Nyíregyháza - Az Északi temetőben gyűltek össze az Elhurcoltak Emlékhelyénél azok akik virággal és főhajtással adóztak azok emléke előtt, akiket málenkij robotra vittek 1944-ben.

Nyíregyháza - Az Északi temetőben gyűltek össze az Elhurcoltak Emlékhelyénél azok akik virággal és főhajtással adóztak azok emléke előtt, akiket málenkij robotra vittek 1944-ben. Jászai Menyhért alpolgármester beszéde után levéltári adatokból - Kujbusné dr. Mecsei Évától tudtuk meg: a fodrászt az ollóval a kezében, a vízért induló asszonyt vödörrel, az utcán szolgáló postásokat, az állomáson szolgáló vasutasokat fogták össze, és azt mondták, a romeltakarítás után pár napos munkára mennek, de cserébe dokumentumokat kapnak. Volt apa, aki ezért íratta fel a listára maga mellett saját fiát, nem tudva, hogy többé élve nem látja. Aki a Debrecenig tartó gyalogúton összeesett, helyben lelőtték.

A 2000 elhurcolt többségéről azt sem tudjuk, hol nyugszik. Ezután ökumenikus szertartás keretében mondtak imát az emlékezők az elhunytak lelkéért, végül koszorúkat, virágokat és mécseseket helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában