OGY – Krónika 1. rész (napirend előtt: népszavazás, munkanélküliség, földkérdés, Mindszenty)

Budapest, 2012. április 10., kedd (MTI) – Az LMP népszavazási kezdeményezéséről, a foglalkoztatási helyzetről, a földkérdésről, valamint Mindszenty József rehabilitálásáról szóltak a napirend előtti felszólalások az Országgyűlés keddi ülésén.

A felszólalásokat megelőzően Lezsák Sándor megköszönte az Országgyűlésnek, valamint a házbizottságnak, hogy múlt heti hozzájáruló döntésük értelmében az elkövetkezendő hetekben a Ház elnökének jogkörében eljáró országgyűlési alelnökként vezetheti az ülést.

Fidesz: sikertelen volt az LMP népszavazási kezdeményezése

A fideszes Rogán Antal szerint a választók egyértelmű ítéletet mondtak az LMP népszavazási kezdeményezéséről azzal, hogy nem adták meg a szükséges számú, 200 ezer támogató aláírást hozzá. Mint mondta, az összegyűjtött 160 ezer aláírás azt mutatja, hogy a párt a 2010-es szavazóinak a felét sem tudta megszólítani.
Emlékeztetett LMP-s politikusok megnyilatkozásaira, miszerint a kormánnyal elégedetlen szavazókat kívánja megszólítani, és kedvezőnek ítélte, hogy “csak 160 ezer elégedetlen embert” talált a párt. Hozzátette: kevés olyan választó akadt, akik elégedetlenek a kormány munka világában szorgalmazott lépéseivel.
Amit a szocialisták aláírnak, az sikerre nem vezethet, ekkor megpecsételődött a kezdeményezés sorsa – kezdte válaszát Rétvári Bence államtitkár. Emlékeztetett arra, hogy miközben az LMP 160 ezer kormányellenes aláírót talált, addig ennek a létszámnak a többszöröse állt ki a Békemenetben a kormány mellett.
Az államtitkár arra kérte az ellenzéki párt képviselőit, hogy ez után ne becsüljék le azt az 1 millió embert, akik a szociális konzultáción nyilvánították ki véleményüket. Választ várt arra, vajon készített-e “Vágó-listát” a párt az aláírókról.

MSZP: a kormány a szegénység vámszedője

A szegénység vámszedőjeként jelent meg a kormány – mondta felszólalásában Gúr Nándor (MSZP), aki a munkanélküliség magas voltát és az alacsony foglalkoztatást kifogásolta.
Szerinte a kormány intézkedései a szerényebb viszonyok között élők számára kárt okoznak. Ide sorolta például az áfa 27 százalékra emelését, amelyet a hírek szerint 30-ra is emelne a kabinet.
Cséfalvay Zoltán államtitkár a kormány munkapolitikai intézkedéseit sorolta, amelyek – mint mondta – rugalmasabbá teszik a piacot.
Kijelentette, hogy például Olaszország, Spanyolország és Belgium is hasonlókat tervez vagy indít be, Magyarország azonban ezen államokhoz képest másfél éves előnyben van.

LMP: a kormány gyarmatosítja az országot

Az LMP-s Szabó Rebeka kijelentette, hogy a kormány az állami földbérletek odaítélésével a gazdasági holdudvarát tőkésíti fel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a föld világszerte egyre fontosabb stratégiai erőforrássá válik, ezért annak védelmét szorgalmazta.
“Nincs gazdasági szabadságharc, önök gyarmatosítják az országot barátaik, rokonaik és üzletfeleik számára” – jelentette ki, hozzátéve: a helyi, földhöz nem jutó embereknek mindegy, hogy külföldiek szerzik meg a földet, vagy Mészáros Lőrinc és Nyerges Zsolt.
Budai Gyula államtitkár azt mondta: a kormány sokat tett már a magyar föld védelmében, míg az LMP a budapesti aszfaltról fogalmazza meg véleményét.
Felsorolta az intézkedéseket, például a nemzeti földalap elővásárlási jogának megteremtését. Emlékeztetett arra is, hogy a meghirdetett földterületek 47 százaléka 10 és 50 hektár között van.
Arról is beszámolt, hogy a kormány a zsebszerződések ellen is fel kíván lépni.

KDNP: a Legfőbb Ügyészség rehabilitálta Mindszenty Józsefet

Harrach Péter (KDNP) a Legfőbb Ügyészség Mindszenty Józsefet rehabilitáló döntésére hívta fel a figyelmet. A politikus Magyarorszog utolsó hercegprímásának érdemeit sorolva kijelentette: Mindszenty jelleme példaértékű volt, törekvéseiben következetes, és mindig hű maradt elveihez, nemzetéhez és egyházához.
A politikus felsorolta, hogyan állt ki a szabadság mellett az esztergomi érsek, valamint azokat a megtorlásokat, amelyeket ki kellett állnia a Károlyi- vagy a Rákosi-korszakban.
Rétvári Bence arra emlékeztetett, hogy Mindszenty – kiállásának eredményeként – 1949 februárjában a Time magazin címlapján is szerepelt.
Mint mondta, születésének 120. évfordulója alkalmából szerte az országban és külföldön is számos helyen emlékeznek Mindszenty Józsefre. Fontos lépésnek nevezte a Legfőbb Ügyészség döntését.

A Jobbik a földek védelmében emelt szót

Vona Gábor (Jobbik) a fölmoratórium 2014 tavaszi lejártára hívta fel a figyelmet, és szót emelt amiatt, hogy eddig semmit nem tett a kormány a termőföld magyar kézben tartása érdekében.
Mint mondta, a hazai termőföld ára töredéke az uniósénak, ráadásul a nehéz helyzetben lévő tulajdonosok egy része alig várja, hogy túladhasson rajta.
Azt mondta: a kormányból egyedül V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár merte eddig kimondani, hogy vagy az unió tagjai maradunk, vagy a földünket védjük meg, de a kettő együtt nem megy.
Budai Gyula válaszában megismételte a Szabó Rebekának mondottakat arról, mit tett a kormány eddig a föld védelmében. Elmondta azt is: nem csak a termőföldek 10 százalékát kitevő állami földalapot illeti védelem.
Hozzátette, a kabinet megkezdte a nemzeti parkok használatában lévő mintegy 100 ezer hektárnyi termőföld visszaszerzését is, hogy ezeket is a helyi lakosság használatába adja.
Hangsúlyozta: a moratórium lejártáig mintegy két év van még hátra, addig a kabinet megteszi a szükséges lépéseket.

-MTI-
hirdetés