Helyi közélet

2016.09.22. 17:32

Elszaporodtak a lódarazsak - Az erdei tornapályánál már megkezdték az irtást

Nyíregyháza, Nyírtelek - Nem az embert keresik a lódarazsak, az édességek és a húsételek viszont vonzzák őket.

Nyíregyháza, Nyírtelek - Nem az embert keresik a lódarazsak, az édességek és a húsételek viszont vonzzák őket.

Olvasóink jelzései alapján a legnagyobb európai darázsfaj meglehetősen elszaporodott ebben az évben.

A lódarázs – fészke környékének kivételével – békés állat, szúrása azonban allergiás reakció esetén, kezelés nélkül akár halált is okozhat. Ha a szúrás arcon, nyakon, esetleg a szájüregben ér valakit, a keletkező duzzanat aller­giás reakció nélkül is okozhat fulladást, ezért ilyen esetben mindig orvoshoz kell ­fordulni.

A lódarazsak előszeretettel telepszenek meg az épületek zugaiban, főként mégis az odvas fákat használják lakóhelyként. Tölgyfa Gábort kérdeztük arról, mi a helyzet megyénk legsűrűbben látogatott erdejében.

Darázsirtás a tornapályánál

– A lódarázs jelenléte természetes egy nem ültetvényszerűen kezelt erdőben; fészkelését elősegíti, hogy sok odvas, kiszáradt fa található a Sóstói-erdőben. Az elmúlt időszak száraz, meleg időjárása a vízforrások – kutak, pocsolyák – környékén megsokszorozta a számukat – tájékoztatta lapunkat A Nyírerdő Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igaz­gatója.

– Erdészetünk felvette a kapcsolatot egy darázsirtó vállalkozóval, ő a játszótér sarkán álló, százéves tölgy tövéből kirepülő darazsak ellen próbál hatékony módszert alkalmazni; a mentesítésre a mostani, hűvösebb időben lesz lehetőség. Egyelőre csak az erdei tornapálya környékén tervezünk beavatkozást. Fontos megjegyezni, hogy a darazsak nem az embert keresik, így óvatos viselkedéssel elkerülhető a baj. Az erdőjáróktól fokozott figyelmet kérünk, és a gyerekeket is óvni kell ezeken a helyeken. Azt javasoljuk, hogy aki rendszeresen jár az erdőben, tartson magánál – háziorvosi javaslat alapján – allergia elleni gyógyszert – tette hozzá Tölgyfa Gábor.

Darazsak az iskolában

Általános iskolába fészkelt darazsak eltávolításához kérték a baktalórántházi tűzoltók segítségét szerda délelőtt Nyírmadán. A Honvéd utcai intézményben a magasból kellett eltávolítani a darazsakat, amelyek veszélyeztették a diákokat. Személyi sérülés nem történt – tájékoztatta lapunkat Dóka Imre, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában