Tomboló Stromboli

2019.07.03. 18:49

Kitört egy olasz vulkán, a turistákat evakuálják

Egy ember meghalt, egy másik megsérült az olaszországi Stromboli-vulkán kitörésében – közölték az olasz hatóságok szerdán. A szigeten tartózkodó turistákat evakuálják.

People stand on the deck of a ferry-boat to look at the volcano Stromboli prior the arrival at Ginostra on June 16, 2016. Stromboli is part of the Aeolian Islands a volcanic archipelago in the Tyrrhenian Sea, north of Sicily. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: GABRIEL BOUYS

A vulkánkitörés a kora délutáni órákban kezdődött. Egy olasz turista, aki éppen kirándult a vulkánon, életét veszítette, egy másik megsérült.

A szigetet sűrű füst és majdnem két kilométer magas hamufelhő lepi be a helikopterekről készült felvételek szerint. A vulkánsziget szokása szerint hangos, robbanásra emlékeztető zajjal lövellte a magasba a tüzes kőzetdarabokat. A Sciarra del fuoco nevű lejtőn két különböző kráternyílásból folyik a láva a tenger irányában.

A szigeten nyaraló turisták egy része a magasba lövelt tüzes rögök elől a tengerbe vetette magát.

Többeket Stromboli kikötőjében komphajók vettek fedélzetükre.

A sziget egyik települése, Ginestra polgármestere szerint nincs ok a pánikra és nincsen szükség evakuálásra: a lakosok egy része azonban el akarja hagyni a szigetet, mások bezárkóztak otthonaikba. A turisták többsége is a távozás mellett döntött.

A tűzeső a sziget több pontján lángba borította a száraz növényzetet. A helyszínen vannak az olasz katasztrófavédelem és a tűzoltóság egységei.

A Szicíliától észak-keletre található vulkán a Lipari-szigetekhez tartozik. A valamivel több mint 12 négyzetkilométeres Strombolit a hasonló nevű, 900 méter magas vulkán uralja. A világ egyik legaktívabb vulkánjáról van szó, amelynek kitöréseit Stromboli-típusú vulkánműködésnek nevezik. A legpusztítóbb kitörést Strombolin 1930-ban tapasztalták. A vulkán tevékenysége 2002 decemberében kisebb cunamit okozott a körülötte levő Tirrén-tengeren.

Borítóképünkön egy hajó utasai nézik a Stromboli-vulkán egy korábbi, 2016. júniusi kitörését

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában