Nagyvilág

2013.01.17. 12:42

Mi lesz, ha nem Kína lesz a legolcsóbb?

A Wall Street Journal kérdése jó, a válasz azonban nem egyszerű. A Kínában befektetett külföldi pénzek aránya 3,7%-kal csökkent tavaly.

A Wall Street Journal kérdése jó, a válasz azonban nem egyszerű. A Kínában befektetett külföldi pénzek aránya 3,7%-kal csökkent tavaly. Kína világszerte arról híres, hogy ott a legolcsóbb a munkaerő, így nem csoda, hogy az elmúlt években a pólóktól kezdve a cipőkön át a technikai alkatrészekig szinte mindent ott gyártottak. Peking politikája viszont némileg megváltozott, minőségibb árukat akarnak termelni, amiből jóval nagyobb profitot lehet termelni.

Friss elemzések szerint azonban a befektetők egy része még Kínától is olcsóbb munkaerővel termeltetné meg hasznát, az új piac pedig dél-kelet Ázsia. A pekingi vezetésnek tehát nem csak a gyártás kérdését kell megoldania, olyan szektorokban is munkahelyet kell teremtenie, amik biztosíthatják az ország vezető szerepét a világpiacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!