Ókori eljárással készül a kép

Góré Szabina a nyíregyházi kiállítása megnyitóján
Góré Szabina a nyíregyházi kiállítása megnyitóján - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – A képzőművész a forró méhviaszt és a porfestéket elegyíti pasztává.

Góré Szabina festőművész kiállítása február 23-ig tekinthető meg a Nyíregyházi Városi Galériában. A tárlatról H. Németh Katalin grafikusművész fogalmazta meg gondolatait.

Kellemes viaszillat

„Az enkausztika egy ókori görög technikai eljárás, amely a reneszánszát éli Góré Szabina festői világában. A forró méhviaszt és a porfestéket elegyíti pasztává, amit festőkéssel és ecsettel visz fel a vászonra. Ő ezt még továbbfejleszti olajfestékkel és akrillal. A kiállítótermet kellemes enyhe viaszillat járja át, annál is inkább, mert ezek a képek zömmel nagyméretűek. A képek a mindennapi élethelyzeteket tükrözik vissza, szinte egyikről sem hiányzik az ember. A környezetük perspektívátlan, geometrikus alakzatok apró szövete, esetenként nyomott mintázattal. Ezekkel helyezi a hangsúlyt a történésekre. Megfejthető és többértelmű üzeneteket hordoznak a nem véletlenül előhívott állatok – helyenként szimbólumokká magasodva. Ugyanakkor figyel a génmódosított növény- és állatvilágra, a lehetséges veszélyekre.

Sajátos átlényegülés

A gondolatokat közvetítő figurák életnagyságban, keresgélő-karakteres ecsetkezeléssel jelennek meg. Alkotásain megmutatja az úgynevezett „vizuális zajt” is. Fekete sorozatában az ismétlődő jelek és motívumok sajátosan átlényegülnek. Az alkotásokon szerepeltetett nyúl, bárány, gyík és ló, valamint a vibráló, pers­pektívátlan képkivágás szokatlan közlésmód a látens veszélyekről és a transzcendens felé vezető útról. Góré Szabina a tér és idő változó viszonyaira keresi a vizuális válaszokat az ősi technika felhasználásával.”

KM
hirdetés