Ókori templomot tártak fel Görögországban

Athén, 2012. április 28., szombat (MTI) – Ókori templomot tártak fel görög régészek a Peloponnészoszi-félsziget dél-nyugati részében, Messzénia régióban.

A most felfedezett templom körüli területen számtalan szerszám hevert, amelyet az ókori építőmesterek használtak – olvasható a The Greek Reporter (http://greece.greekreporter.com) online kiadásában.

A feltárások a térségben két évvel ezelőtt kezdődtek. Az ásatások során rengeteg fegyver, különösen sok lándzsa került napvilágra, amelyeket a feltételezések szerint a templom istenségének ajánlhatták fel. Rábukkantak egy meztelen lándzsás férfit, vélhetően harcost ábrázoló bronzszoborra is.

Kszeni Arapogianni régész szerint a leletek alapján valószínűsíthető, hogy a szentélyt Árésznek, a háború és a harc istenének a tiszteletére emelték. Az áldozati ajándékok jellegéből és különösen a lándzsákból kiindulva – valamint tekintettel arra, hogy a közelben van a világörökségi listán szereplő Apolló Epikuriosz temploma -, egyben Apollónnak is szentelhették az aprócska templomot.

“Véleményem szerint a szentélyt emelhették először a Kr.e. 6. században. Valószínűleg a spártaiak építették, amikor meghódították Messzéniát. A messzéniaiak – visszanyerve szabadságukat – ugyanazon a helyszínen egy nagy templom építésébe fogtak” – vélekedett Kszeni Arapogianni, aki szerint a szentély körül heverő szerszámok azt jelentik, hogy az ókori építőmesterek félig-meddig lebontották a régi templomot, hogy egy sokkal nagyobbat emelhessenek.

 

 

– MTI –
hirdetés