Okos zebra lesz majd a temetőnél

Akt.:
Okos zebra lesz majd a temetőnél
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A nyíregyházi közgyűlésen az ellenzékiek is dicsérték a tankerületi központot és a szakképzési centrumot.

Történelmi jelentőségűnek nevezte a hozzászólását Jeszenszki András (MSZP), aki párttársához, Nagy Lászlóhoz hasonlóan méltatta a Nyíregyházi Tankerületi Központ és a Nyíregyházi Szakképzési Centrum aprólékos, minden részletre kiterjedő, tartalmas beszámolóját. A historikus jelzőt arra értette a képviselő, hogy ellenzékiként nem tiszte a dicséret, de ezúttal nem mehet el szó nélkül az összegzés mellett. Gaszperné Román Margit tankerületi igazgató közölte, hogy ebben a tanévben húsz pedagógussal és kilenc nevelést segítő személlyel gyarapodott a létszámuk. Köszönetét fejezte ki az intézményi fejlesztéseket illetően. Pájer Attila, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgató-helyettese hasonlóképpen hálás volt a közelmúlt felújításaira utalva. Dr. Kovács Ferenc polgármester összegzésében kiemelte:

– Az oktatás a fiatalok jövőjét hordozza magában, ezért is nagyon fontos a város életében. Megalakult a Köznevelési Tanács, ahol az összes iskolaigazgató és fenntartó közösen gondolkodik, konzultál és együttműködik, és ez országos viszonylatban is példaértékű. A TOP-os támogatásból megújult a Vasvári-, a Sipkay- és a Kazinczy-iskola, hamarosan befejeződik a felújítás a Zrínyiben is. Emellett több tornaterem is modernizálódott.

Döntöttek a képviselők az intelligens gyalogosvédelmi rendszer bevezetéséről, ami konkrét helyre korlátozódik:

– Az északi temető bejárata melletti gyalogátkelő nagyon balesetveszélyes, ezért indokolt az okos zebra elkészítése – szólalt fel Halkóné dr. Rudolf Éva, a terület önkormányzati képviselője. Az újítás révén a szenzorok érzékelik a gyalogos érkezését, és ezt az úttest burkolatába süllyesztett LED-ek felvillantásával jelzik a járművezetőknek. Emellett a gyalogosokra figyelmeztető útburkolati jelzéseket festenek fel, amik a vezetőket fokozottabb óvatosságra intik azért, hogy olyan sebességgel közelítsék meg a kijelölt átkelőhelyet, mellyel elsőbbségadási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni akkor, ha a zebrán gyalogos akar átmenni. A jóváhagyás után elkezdődhet a rendszer kiépítése.

Dr. Kovács Ferenc a síri csendet megtörve jelentette be, hogy Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója benyújtotta a lemondását. A vezető munkaviszonya november közepén szűnik meg, közös megegyezéssel távozik posztjáról. Pályázatot írtak ki, annak elbírálásáig Pénzes Tibor gazdasági igazgató látja el megbízottként a korábban Róka Zsoltra háruló teendőket.

Munkácsy is a közgyűlésen

Munkácsy Mihály többször is szóba került a közgyűlésen. Dr. Ulrich Attila alpolgármester megerősítette, hogy december 16-ig meghosszabbították a Munkácsy 50 című vándorkiállítást a Jósa András Múzeumban. Az önkormányzat megegyezett a képek tulajdonosával, Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtővel és a békéscsabai múzeummal.

– Rengetegen lobbiztunk, és sokba kerül a városnak ez, de bízunk abban, hogy még többen látogatják a színvonalas kiállítást. Abszurd, hogy egyes iskolákból kevesen jöttek el eddig, remélhetőleg a következő szűk két hónapban elérjük a 30 ezres határt. Éljenek minél többen a lehetőséggel, a tárlatvezetéssel! – javasolta dr. Kovács Ferenc polgármester.

LTL
hirdetés