Okosan választott iramot a nyíregyházi olimpikon

Akt.:
A nyíregyházi olimpikon taktikusan versenyzett
A nyíregyházi olimpikon taktikusan versenyzett - © Fotó: Derencsényi István
Nyíregyháza – Miként arról már beszámoltunk, megyénk egyetlen olimpikonja, Helebrandt Máté egyéni csúccsal a huszonnyolcadik helyen ért célba Rióban a 20 kilométeres gyaloglásban.

– Talán egy picit melegebb volt, mint ami nekem ideális, de az időjárással nem volt gond – kezdte visszatekintését a versenyre Helebrandt Máté. – A rajt után nagy volt a tülekedés, lökdösődés. Három–négy kilométernél éreztem úgy, hogy túl erős a tempó, inkább visszább veszek. Ráadásul a kanyarok nagyon szűkek voltak, rendre le kellett lassítani, majd utána gyorsítva felvenni a tempót. Jó néhányan elszálltak, úgymond „meghaltak”.

A hajrában megpörgette

– Aztán egyre jobb erőben éreztem magam, 4:02-es kilométereket mentem, amilyeneket versenyen még soha. Sajnos 10–12 kilométer között kétszer is lapot kaptam, ami után visszább fogtam magam, nehogy kizárjanak. Olyan jól ment, hogy engem senki sem előzött meg, én viszont sorra hagytam le a versenyzőtársakat. Az utolsó ötszázon még erősíteni kezdtem, úgy gondoltam, hogy ekkor már nem zárnak ki. A célba egy nagyobb csapattal érkeztem, és nagyon örülök annak, hogy hét másodperccel sikerült megjavítani az egyéni csúcsomat. Talán még jobb időt is mehettem volna, ha nem olyan szűkek a fordulók – tudtuk meg Mátétól. A versenyt követően olimpikonunk és az érte szurkolók az uszodába mentek, és szorítottak honfitársaik sikeréért.

– Nagyon büszkék vagyunk Mátéra, mert igen okosan versenyzett az egyébként nagyon erős mezőnyben – vette át a szót Hrenkó Ivett, Máté barátnője. – Érthetően jó hangulatban mentünk át az uszodába, hogy szurkoljunk Hosszú Katinkának, Cseh Lacinak és a többieknek. Sajnos a Himnuszt nem énekelhettük el, de így is nagy élmény volt.
– Sikerült megvalósítania azt, amit eltervezett, és egyéni csúccsal zárt. Úgy vélem, mindent megtett, nagyon boldogok vagyunk – fűzte hozzá Helebrandt Zoltán, Máté édesapja.

Szombati szambafesztivál

Máté és a többiek szombaton városnézést iktattak be a programba, a napot pedig egy szambafesztivállal zárták. Hazautazásig még több versenyen szoríthatnak a magyarokért, illetve tovább ismerkednek Rió nevezetességeivel. Vasárnap Máté látta vendégül a többieket az olimpiai faluban, ahová akkreditálással juthattak be.
– Nekem csak a szombat volt szabad, vasárnaptól már edzek, hiszen szeptemberben jön a csapatbajnoki döntő és a Szuperliga zárása. Az olimpiai faluban fogok gyakorolni, ahol naponta több száz, köztük világsztárok tréningeznek. Ilyen közegben nem esik nehezemre az edzés – így Máté.

Mán László


Máté remek egyéni rekordot gyalogolt Rioban

Nyíregyháza – A nyíregyházi olimpikon a huszonnyolcadik helyen ért célba a hetvennégy indulóból.
hirdetés