Okostelefon-ország büszke lakója

Akt.:
Illusztráció - Okostelefon-ország büszke lakója
Illusztráció - Okostelefon-ország büszke lakója
Bevallom, hónap végén, mire elfogy a mobilnetem, bajban vagyok, és ebben nincs semmilyen függőség, aberráció, egyszerűen a munkám – sőt az életem – szerves része az okostelefonom. Megpróbálhatnék „ellenállni a vonzásának”, de a jelenlegi életformám miatt ez nem lehetséges. Király Csaba írása.

Nincs ebben semmi szégyellnivaló, egyszerűen a kor igényeihez alkalmazkodom. Erre az igényre adott tökéletes válasz az okostelefon. Ma már internet nélkül élni sem tudnék, és itt nem a konzervatív sirámokat kell felidézni a webbel kapcsolatban. Ezért a miniszámítógép a zsebemben folytonos internetkapcsolattal egy életmentő.

A napi, nagyjából 100 e-mail nem torlódik fel, azonnal tudok rájuk reagálni. Ahhoz, hogy képben legyek a legfrissebb hírekkel – ami szintén elengedhetetlen a munkámhoz –, elég csak előkapni a telefonomat, és egy buszozós üresjáratban elolvasni őket. Arról nem is beszélve, hogy villámgyorsan, egyszerűen, és kvázi ingyen tudok kommunikálni bárkivel.

És ezek csak az internethez szorosan kötődő példák. De a néha már nálam is okosabb telefonom olyan funkciókkal segíti az életemet, amik nélkül ma már szintén elképzelhetetlenek a hétköznapjaim. Én nem hordok karórát, mióta velem van a kis drágaságom. Reggel a kedvenc dalomra ébreszt. Megmondja, hogy mennyit kell még várnom a buszra/villamosra. Ha eltévedek, útba igazít a bajban (vagy akár konkrét utcaképet mutat, mert tudja, hogy bölcsész vagyok, és nem erősségem a térképolvasás).

Vagy ott van a naptár-funkció, ami talán az egyik leghasznosabb mind közül, hiszen annyi mindenre kellene odafigyelnem. Ő nem csupán észben tartja őket helyettem, de még figyelmeztet is rájuk, és még példázhatnám a funkciókat, amik miatt az okostelefonom az életem fontos kiegészítője.

Közkedvelt ellenérv, hogy elszigeteli egymástól az embereket. A jelenség létezik, de ennek nem okozója a mobil, és egy hosszabb értekezést érne meg az okok mögé nézni. Szerintem az okostelefon egyszerűen megkönnyíti a XXI. századi ember életét.

Király Csaba


Illusztráció - Nem helyettesíti a személyes kapcsolatokat a közösségi média. Mégis, egyre nagyobb teret tölt be az életünkben
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ami hajtja: a kíváncsiság, az önbizalom hiánya és a visszajelzés igénye. Közhelyszámba menő igazság, hogy a közösségi médiát még azok is használják, akik pedig nem akarják. Miért vált ennyire megkerülhetetlen részévé az életünknek? Tényleg az, vagy mi te...
hirdetés