Okostelefonon is riaszt a Katasztrófavédelem

Figyelmeztet a Katasztrófavédelem, ha veszély van
Figyelmeztet a Katasztrófavédelem, ha veszély van - © illusztráció
Okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett, országosan bárki által ingyenesen elérhető alkalmazást készített az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Az elmúlt időszak veszélyhelyzetei indokolták a rendszer létrehozását, mellyel a lakosság azonnali, naprakész és célzott tájékoztatást kaphat mobil eszközeire. Ezzel az alkalmazással bárki tájékozódhat az útviszonyokról, az időjárási előrejelzésekről, az időjárás aktuális helyzetéről.

Adott időszakra biztonságosan meg lehet tervezni útvonalainkat, az alkalmazásnál meghatározható, milyen területeket, útszakaszokat, megyéket vagy akár az egész ország területét figyelje. A beállított paraméterek szerint azonnali jelzést küld a felhasználó számára a figyelt területen történt balesetekről, útlezárásokról, az OMSZ által kiadott figyelmeztető előrejelzésekről, riasztásokról.

Ha a mobil eszköz GPS funkcióval is rendelkezik, akkor képes a rendszer a felhasználó aktuális helyzetét figyelembe venni, és ehhez viszonyítva küldi az információkat, valamint lehetőség van az útvonalak térképen való megjelenítésre is.

Az ingyenesen letölthető alkalmazás az Android, az iOS és a Windows Phone operációs rendszerekre egyaránt elérhető. A rendszer belső tesztelését a katasztrófavédelem megkezdte, november 25-től pedig elindult és előreláthatólag egy hónapon át tart majd az üzemszerű teszt.

A tájékoztató rendszer a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesülettel és a Microsoft Magyarország Kft.-vel közös fejlesztés révén valósult meg.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
hirdetés