Oktatják a leverést

A kétkontinensnyi ország tankönyvírói nem ülnek a babérjaikon, azonnal reagálnak az eseményekre. Hogy mindezt saját kútfőből teszik vagy hathatós sugallatra, lényegtelen. A jelenség a fontos, és a szuggesztív módszer, amellyel próbálnak nyomást gyakorolni a felcseperedő diákokra. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.


Tavaly július 15-én történt az a puccskísérlet, melynek hullámai még ma is fodrozódnak Törökországban. Most ezzel a szóval illetik a lefülelt hatalomellenes összeesküvést. Hiába foglalták el Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média épületét, zárták le Isztambulban az első Boszporusz-hidat. A Recep Tayyip Erdogan államfő által utcára szólított civil lakosság a kormánypárti erőkkel 284 halálos áldozat árán megakadályozta az államcsínyt.

Ütik a vasat, míg meleg: hat oldallal bővítették az ötödik osztályosok honismereti tankönyvét. Az alkotók arra kérik a diákokat, hogy fogalmazzák meg, mit jelent nekik a szabadság, írjanak beszédet a függetlenségről, küldjenek fiktív e-mailt egy külföldön élő, törökül értő személynek a puccskísérletről. A félholdasoknál egészen komolyan gondolják a nemzeti nevelést. Az új tankönyv szavatosságáról nem szól a fáma.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés