Helyi gazdaság

2015.05.29. 18:19

Banki elszámolás - A felszámolás alatt álló pénzügyi intézményeknél az elszámolást a felszámoló/végelszámoló biztos végzi

Budapest, 2015. május 29., péntek (MTI) - A felszámolás, illetve végelszámolás alatt álló pénzügyi intézmények esetében az elszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által kijelölt felszámoló, illetve végelszámoló biztosnak kell elvégeznie - közölte Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az MTI megkeresésére pénteken.

Budapest, 2015. május 29., péntek (MTI) - A felszámolás, illetve végelszámolás alatt álló pénzügyi intézmények esetében az elszámolást a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) által kijelölt felszámoló, illetve végelszámoló biztosnak kell elvégeznie - közölte Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője az MTI megkeresésére pénteken.

Elmondta: az elszámolási értesítőt az egyes pénzügyi intézmények nevében a felszámoló, illetve végelszámoló biztos automatikusan küldi ki. Az ügyfélnek az elszámolás megküldését - az elszámolási törvényben nevesített esetek kivételével (például a kedvezményes végtörlesztéssel, elévüléssel érintett szerződések esetében) - nem kell külön kérnie - tette hozzá.

A felszámolás, illetve végelszámolás alatt álló követeléskezelők esetében is érvényes az az általános szabály, amely szerint az elszámolásból eredő jogai érvényesítéséhez a fogyasztó a követeléskezelőtől igényelheti, hogy a követeléskezelő a fogyasztóval szemben fennálló követelésével számoljon el - mutatott rá Binder István.

Kiemelte: az elszámolási kötelezettség természetesen ebben az esetben is kiterjed nemcsak a fennálló tartozásokra, de a korábban már lezárt szerződésekre is. Előbbi esetben a fogyasztó teljes tartozása csökken, utóbbi esetben a felszámolás, végelszámolás során még meglévő vagyon mértékéig járhat vissza készpénz a fogyasztóknak a felszámolási vagy végelszámolási folyamat végén.

Ha ezen felszámolás vagy végelszámolás alatt álló intézmények korábbi adatbázisában az elszámoláshoz szükséges információk hiányosak vagy nincsenek meg, az elszámoláshoz egy MNB rendeletben szabályozott - a fogyasztók javára kedvezőbb helyzetet teremtő - becslési eljárást kell alkalmazni, illetve a felszámoló intézmény kiegészítő adatokat kérhet be az érintett fogyasztóktól.

Az érintett ügyfélkör elszámolásának lezárásáról a pénzügyi intézményeknek legkésőbb 15 nappal tájékoztatást kell közzétenniük a honlapjukon azt követően, hogy saját adatbázisuk szerint valamennyi érintett hiteles ügyfelük számára teljesítették az elszámolást (azaz postázták az erről szóló értesítőket).

Elmondta: ha a felszámolás, illetve a végelszámolás alatt lévő pénzügyi intézménynek még megvan az internetes honlapja, ott történik az erről szóló írásos közzététel, amennyiben ez már nincs meg, akkor a tájékoztatás a PSFN honlapján jelenik meg. A jogszabály szerint a fogyasztó alapesetben ezen közzétételt követő 60 napon belül kezdeményezheti elszámolását abban az esetben, ha nem kapott ilyet, ám álláspontja szerint jogosult lett volna rá.

Ha ezt az érintett pénzügyi intézmény elutasítja, a fogyasztó - a nem felszámolás, végelszámolás alatt lévő intézmények ügyfeleivel azonos módon - az MNB mellett működő Pénzügyi Békéltető Testületnél, majd a lakóhelye szerint illetékes járásbíróságon kérhet jogorvoslatot.

Az MNB szóvivőjének közlése szerint a PSFN honlapjának következő menüpontjain történik a közzététel: http://www.drbbank.hu/hirek/kozzetetel_elszamolasi_kotelezettseg_tel és a http://www.psfn.hu/kozzetetelszamelszamteljesit.html linken.

Arra a kérdésre, hogy az MNB vizsgálja-e, hogy a felszámoló betartja-e a határidőt, a felügyeleti szóvivő azt válaszolta: az MNB a felszámolás, végelszámolás alatt lévő intézmények esetében is fokozottan ügyel az elszámolási és forintosítási jogszabályok betartatására.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában