Október 23. – Csak a rolót akarta lehúzni, lelőtték Miskolcon

Akt.:
Misley Emese emléktábláját minden évben megkoszorúzzák az ünnepen
Misley Emese emléktábláját minden évben megkoszorúzzák az ünnepen
Miskolc – Az 1956. október 26-án, Miskolcon eldördülő sortűzben 16-an haltak meg. Bár az események színhelyén, a Zsolcai kapuban emléktáblán olvashatjuk a nevüket, de keveset tudunk róluk.

A legfiatalabb áldozat, Misley Emese története ismétlődik csak évről évre, hisz neki külön emléktáblát állíttatott a miskolci önkormányzat a Munkácsy utca 1. szám alatt.

Tejért indult

Emese tizenhárom éves volt az ’56-os forradalom idején, és a Malinovszkij úti (ma Soltész Nagy Kálmán utca) általános iskolába járt. Tejért indult a Búza téri Vásárcsarnokba iskola után. Soha többé nem ért haza. A piros kannája állítólag még napokig ott hevert az utcán, ahol a halálos lövés érte. Garamszegi Ilona, Emese barátnője így emlékezett vissza a szörnyű napra:

Az édesapja jött át hozzánk zokogva, megrendülten mondta: Emese meghalt. Még most is futkos a hátamon a hideg, összeszorul a szívem. (…) október 23. számomra Misley Emese halálát jelenti.”

A sortűz legfiatalabb áldozatát a Deszkatemplom temetőjében temették el.

De vajon kik voltak a többiek, és miért kellett meghalniuk? Kis József, a B.-A.-Z. Megyei Levéltár igazgatója nyújtott segítséget a kérdések megválaszolásában, hozzátéve, igazából keveset lehet tudni az áldozatokról. A korabeli anyakönyvi kivonatokat vizsgálva azonban kitűnik, hogy az áldozatok közül ketten veszítették életüket a sortűz helyszínén, többségüket azonban még sikerült kórházba szállítani, a Csabai kapu 9. alá. Sokan még aznap belehaltak sérüléseikbe, hárman azonban csak napokkal később hunytak el. Utolsóként a sortűzzel összefüggésben Faragó Barnabás halt meg november 14-én.

Kis József hozzáfűzte: a Zsolcai kapuba rövid idő alatt megérkeztek a mentők, ellátták a sebesülteket és elvitték a térről a halottakat is. Kovács István holttestét – amelyet egy lelőtt ló vérébe megmártott nemzeti színű zászlóval takartak le – a megyei kórház nyitott teherautóján a tömeg követelésére végigvitték a városon, így értesítve a lakosságot az ÁVH áldozatairól.

– Misley Emese történetén kívül azonban csak szórványos adatokkal rendelkezünk. A később, ’56-os tevékenysége miatt elítélt Suhaj Pál 1993-as visszaemlékezése szerint Grómusz Máriát az október 27-én meglincselt Antal Gyula lőtte le.

Alsózsolcára vitték

Dúzs László pedig tizenhat éves alsózsolcai fiatalember volt, és egy miskolci dohány­üzletben kereskedősegédként dolgozott, a Zsolcai kapu 42. szám alatt. A sortűz napján is dolgozott, s a lövések eldördülésekor épp az üzlet ajtaja előtt igyekezett a rolót lehúzni, amikor halálos tüdőlövés érte. Holttestét igazolványa alapján két földesista diák azonosította. Amikor a nevét meghallotta Gyülvészi István miskolci testnevelőtanár, felkiáltott: „De hisz ez a fiú a tanítványom volt!”

Azonnal leállított egy arra haladó katonai teherautót. Két gimnazista és a sofőr segítségével feltették, és Alsózsolcára vitték. Dr. Letanovszky Lajos helyi orvos azonban csak a szomorú tényt tudta megerősíteni: a golyó szétlőtte a tüdőt. A tragédia híre a faluban futótűzként terjedt, tovább gerjesztve a forradalmi hangulatot, fokozva az indulatokat. Október 28-án nagy tömeg előtt adták meg neki a végtisztességet, s nevét még a forradalom napjaiban felvésték a falu I. világháborús hősi emlékművére – idézte föl a forradalmi napok tragikus eseményeit Kis József.

Hegyi Erika


A miskolci sortűz áldozatai

Hriczu Béla Abaújszántón született 1907. január 15-én, foglalkozása fényképész. Miskolcon élt, nős volt. A sortűz helyszínén vesztette életét.

Csontos István Szabugyaradványban született 1887. február 17-én, foglalkozása anyagelőadó. Miskolcon élt, nős volt. A kórházban vesztette életét október 26-án.

Daragó István Szikszón született 1933. január 3-án, foglalkozása munkaalap-kiértékelő. Szikszón élt, nőtlen volt, a kórházban veszítette életét október 26-án.

Gál József Sajókazán született 1920. szeptember 14-én, foglalkozása hentes és mészáros. Miskolcon élt, nős volt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Misley Emese Miskolcon született 1943. március 25-én. Tanuló volt, Miskolcon élt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Dvorszki Bálint Hernádbűdön született 1909. december 14-én, foglalkozása lakatos. Miskolcon élt, nős volt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Fésüs Ferencné Bozóki Julianna Szegeden született 1931. február 6-án, foglalkozása műszaki rajzoló. Miskolcon élt, férjezett volt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Tergalec Lajos Emődön született 1921. június 5-én, foglalkozása autogénhegesztő. Emődön élt, nőtlen volt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Nagy István Szirmabesenyőben született 1904. feb­ruár 17-én, foglalkozása vasöntő. Szirmabesenyőben élt, nős volt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Kovács István Újszentannán született 1910. október 19-én, foglalkozása asztalos. Miskolcon élt, nős volt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Molnár Lajos Kurityánban született 1901. január 14-én, foglalkozása vájár. Sajókazán élt, özvegy volt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Grómusz Mária Diósgyőrben született 1938. december 8-án. Iskolai tanuló volt, Miskolcon élt. A kórházban veszítette életét október 30-án.

Koczán Imre Szirmabesenyőben született 1909. október 8-án, foglalkozása segédmunkás. Szirmabesenyőben élt, nős volt. A kórházban veszítette életét október 26-án.

Vincze Sándor Miskolcon született 1907. július 19-én, foglalkozása kőműves. Miskolcon élt, nős volt. A kórházban veszítette életét november 6-án.

Faragó Barnabás Tiszatarjánban született 1912. május 25-én, foglalkozása portás. Miskolcon élt, nős volt. A kórházban veszítette életét november 14-én.

Duzs László Borsodban született 1940. augusztus 21-én, foglalkozása kereskedősegéd. Alsózsolcán élt, nőtlen volt. A sortűz helyszínén veszítette életét.


Katonai tiszteletadással felvonják Magyarország nemzeti lobogóját a Kossuth Lajos téren az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján.
Budapest - Országszerte 595 rendezvényt tartanak az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából. A nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős Operatív Törzs reggel fél 8-kor megkezdte munkáját. Délelőtt 9 órakor az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődtek meg az 1956-os forradalom és szabadságha...

Ötvenhat emlékére
Miskolc - Minden nap harcot vívunk. A munkahelyen, az iskolában, a sportpályákon, otthon, és persze önmagunkkal. A mindennapok harcai ezek, apró bosszúságok vagy nagyobb problémák miatt, amelyek szerves részei életünknek. Uri Mariann írása. Így lehettek ezzel 1956 hősei is október 23-áig, amikor...

Az 1956-os forradalom eseményei Miskolcon
Miskolc - 1989 – az év, amikor először lehetett megtorlástól nem tartva, nyilvánosan ünnepelni 1956 forradalmát és szabadságharcát. Miről írt ekkor az Észak-Magyarország? 1956 megítélése a hivatalos politikában még nem volt egyértelmű – óvatosan fogalmaz a kormányzó MSZP elnökségének tagja a leni...

A Rákóczi-torony
Miskolc - Az Avasi kilátó előtti Rákóczi-torony 1956 októberében égett le. Talán sokan nem is tudják, de amit ma Avasi kilátóként ismerünk, csupán 1963 óta magasodik Miskolc felé. Előtte az 1934-ben Szeghalmy Bálint – a Deszkatemplom megálmodója – tervei alapján megépült Rákóczi-torony állt ott. ...

Egy kép a korabeli naplóból
Miskolc - Fiú-olvasat: naplókból bontakoznak ki az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményei. Interjú: Kunt Gergely történésszel. Nemzeti emlékezetünkben rögzültek 1956. október 23-a és a szabadságharc eseményei. Nagyjából egységes a történelmi tudásunk, megtanultuk középiskolában a főbb tört...

Az utcán összegyűlt tömeg lelkesen üdvözli a harckocsin érkező forradalmárokat Budapest V. kerületében, a Kossuth Lajos utca és a Károly (Tanács) körút sarkán
Borsod-Abaúj-Zemplén - Megyeszerte ünnepi rendezvényeket tartanak a szabadságharc keddi évfordulóján. 1956. október 23-ra, a forradalomra és szabadságharcra emlékezünk Miskolcon és megyeszerte az elkövetkező napokban. A miskolci forradalmi események története 1956. október 22-én kezdődtek: a D...

Miskolc - 1956. október 23-ra, azaz az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napjára emlékezik az elkövetkezendő időben az ország és Borsod-Abaúj-Zemplén megye ünneplő közönsége. A legfontosabb ünnepi programokat gyűjtöttük csokorba. Október 19., péntek Abaújszántó 15.00 Ünnepi megeml...
hirdetés