Október 23. – Ünnepi programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Akt.:
Október 23. – Ünnepi programok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
© Illusztráció: KM-archív
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Ünnepi rendezvények, programok megyénkben az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján.

Október 21., péntek

Ajak
13 óra: Ünnepi megemlékezés az Ajaki Tamási Áron iskola dísztermében, majd koszorúzás Kabay Tibor emléktáblájánál.

Balkány
17 óra: Megemlékezés a művelődési házban, közreműködik a Jázmin nyugdíjas énekkar. Magyarország, halld szavunk – az általános iskolások műsora. 18 órakor koszorúzás és gyertyagyújtás a Kossuth kertben.

Csenger
13 óra: Ünnepi megemlékezés a művelődési központban. 1956 eseményeire emlékezik O’sváth György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, műsort ad az Ady Endre Gimnázium irodalmi színpada. Utána ünnepélyes szoboravatás és koszorúzás az O’sváth-gyűjtemény udvarán.

Gávavencsellő
11 óra: Megemlékezés a gávavencsellői polgármesteri hivatal udvarának 1956-os emlékművénél, a felújított emlékmű átadása, majd koszorúzás.

Kemecse
15.30: Ünnepi megemlékezés, koszorúzás és mécsesgyújtás a mozi épületében és a lépcsőjén. Műsort adnak az általános iskolások, beszédet mond Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke, lesz közös ima, majd a résztvevők megtekintik az 1956-os emlékév filmjét.

Kisvárda
10 óra: Megemlékezés a Művészetek Háza nagyszínpadán. Kulturális műsor a Kisvárdai Református Általános Iskola és Gimnázium diákjainak közreműködésével. Díszmenet indul a Rákóczi Szövetség és a Honvédsuli felvezetésével a Zrínyi téri emlékműhöz. Koszorúzás, majd a tisztelet virágainak elhelyezése Rada János 1956-os kisvárdai mártír sírjánál a régi temetőben.

Levelek
14 óra: Megemlékezés a Váci Mihály Művelődési Ház nagytermében.

Mándok
13 óra: Ünnepi megemlékezés a művelődési házban, közreműködnek az általános iskola tanulói.

Nagycserkesz
10 óra: Ünnepi megemlékezés: kopjafaavatás-és átadás.

Nagyhalász
16 óra: Tiszteletadás a Hősi halottak emlékművénél, koszorúzás, mécsesgyújtás, majd a Talán Teátrum Mi volnánk itt a folytatás… című előadása a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

Nyíregyháza
8.30: Koszorúzás a volt ÁVÓ épületénél (Sóstói út 2.)
9 óra: Koszorúzás a Nagy Imre-domborműnél (Vay Ádám körút és Dózsa György utca kereszteződés).
9.30: Koszorúzás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnél elhelyezett emléktáblánál (Bujtos u. 5.).
10 óra: Koszorúzás Szilágyi László emléktáblájánál (Szent István u. 17–19.).
10 óra: Ünnepi műsor a Nyíregyházi Egyetemen. „És nekünk nem szabad feledni” – az 1956-os forradalom hőseinek balladája. Túlélők emlékezései, korabeli dokumentumok és versek alapján összeállította és rendezte: Karádi Zsolt.
10.30: Koszorúzás Dandos Gyula emléktáblájánál (Szent István és Béla utca kereszteződése).
10.30: A XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesületének koszorúzással egybekötött megemlékezése Dandos Gyula emléktáblájánál (Béla utca 1.).
11 óra: Koszorúzás Bán István emléktáblájánál (Szent István u. 42.).
11.30: Koszorúzás dr. Babicz Béla emléktáblájánál (Luther u. 1–3.).
12 óra: Koszorúzás Rácz István emléktáblájánál (Vasvári Pál u. 16.).
13 óra: Megemlékezés az 1956-os mártírok síremlékénél és Dandos Gyula emlékművénél, Északi temető.
13.30: Megemlékezés az 1956-os kopjafánál, Északi temető

Nyírjákó
14 óra: Ünnepi megemlékezés a községi temetőben lévő világháborús emlékműnél. Közreműködnek az általános iskola tanulói.

Nyírmada
15 óra: Megemlékezés és koszorúzás az Október 23-ai kopjafánál, a műsorban közreműködnek az általános iskola diákjai.

Nyírpazony
9 óra: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, Színi Károly Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola.

Nyírtelek
13.30: Koszorúzással egybekötött megemlékezés a Királytelek Vigadóban. Ünnepi műsort adnak az általános iskola tanulói.
15 óra: A nyírteleki civil egyesületek ünnepi megemlékezése a Tokaji úti temetőben, a Pécsi József emléktáblánál.

Pátyod
18 óra: Megemlékezés a dr. Antall József Oktatási, Kulturális és Szabadidő Központ aulájában, műsort adnak az általános iskola tanulói.

Tiszadada
11.30: Megemlékezés a Hősök kertjében, majd a Tiszadadai Holló László Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora a művelődési házban. Köszöntőt mond dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Tiszadob
16.30: Megemlékezés a Réti Mátyás Faluházban, főhajtás a kopjafánál.

Tiszalök
17 óra: Ünnepi megemlékezés a művelődési ház nagytermében: Jel legyen …! címmel ünnepi műsort ad Pregitzer Fruzsina, Bata Hajnalka és Rák Zoltán. Majd fáklyás felvonulás az 1956-os emlékoszlophoz, koszorúzás.

Tiszavasvári
11 óra: Ünnepi megemlékezés a városháza dísztermében, műsort adnak a Váci Mihály Gimnázium 11. évfolyamos diákjai, majd koszorúzás a kopjafánál.

Vásárosnamény
14 óra: Ünnepi megemlékezés a művelődési központ színháztermében, ünnepi beszédet mond dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, közreműködnek az Eötvös József általános iskola diákjai. Az ünnepség után emléktábla-avatás és koszorúzás a Szabadság tér 1. alatt.

szabolcs

Október 22., szombat

Záhony
11 óra: A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat ünnepi megemlékezése a Záhonyi Művelődési Ház és Könyvtárban, koszorúzás az Európa téri állomás épületén elhelyezett Vitéz Szűcs Sándor emléktáblánál. Köszöntőt mond Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, műsort adnak a Kandó Kálmán szakgimnázium és az Árpád Vezér Általános Iskola tanulói.

Október 23., Vasárnap

Cégénydányád
14 óra: Ünnepi istentisztelet a református templomban, megemlékezés, koncert. Ünnepi beszédet mond dr. Takács Péter történész, műsort ad a Bakator zenekar.

Fehérgyarmat
17 óra: Ünnepség a művelődési központban. Közreműködik az Erkel Ferenc vegyeskar, köszöntőt mond dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. Magyar hit, magyar szabadság – a Mandala Dalszínház műsora. Fáklyás felvonulás, szavalat a református műemléktemplom kertjében, az 1956-os emlékoszlop megkoszorúzása.

Ibrány
14.30: A felújított Toldi utca átadása, kiállításmegnyitó, 16 órától fotó- és emlékkiállítás az 1956-os történésekről (művelődési központ, könyvtár és sportcentrum), 17 órától ünnepi emlékműsor és koszorúzás Nagy Imre mellszobránál. Közreműködnek az általános iskola diákjai, a Gold Dance Group Tánccsoport és a RIKE.

Mátészalka
16 óra: Balázs Ferenc mártír szobrának gyertyás koszorúzása és kopjafaavatása a Kölcsey parkban. Beszédet mond Fónay Jenő, a Széna téri ellenálló csoport helyettes parancsnoka, 1956-os szabadságharcos. 17 órától városi ünnepség az Ifjúság téren. A műsorban közreműködnek a Képes Géza általános iskola diákjai és a Talán Teátrum. Koszorúzás a Nagy Imre-szobornál.

Nyíregyháza
10 óra: Megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján a Hősök terén. Ünnepi harangok imára kondulnak … – a nyíregyházi művészeti szakgimnázium diákjainak műsora. Koszorúzás az 1956-os emlékműnél.
12–16.30: Családi programok a Jósa András Múzeumban: Az oroszok „még” a spájzban vannak – interaktív időszaki kiállítás, „Ruszkik haza!” – archív fotók és filmrészletek. „A haza javára, a magad hasznára” gyűjtsd a Békekölcsön kötvényt! – családi játékok, „Aki magyar velünk tart!” – játékos kvíz. Mi a titkod, ’56? – cirill betűs titkosírás. „Most vagy soha” – memóriateszt. Címer/döntés – heraldikajáték, tankcsata – célba dobás (udvar), surranó – ügyességi próba (udvar), nemzetőrjelvény-készítés. 13 órakor korabeli fegyverbemutató, 16.30-kor: Küldj egy égi üzenetet a Te ’56-os hősödnek! – piros-fehér-zöld lufikba tett üzenetek ’56 hőseinek.

Újfehértó
16 óra: Istentisztelet a református templomban. Igét hirdet Baracsi István református lelkipásztor. 16.45: Fáklyás menet a Zsindelyes Ház előtti térre, koszorúzás az ’56-os domborműnél. 17.15-től ünnepi műsor a Zajti Ferenc Kulturális Központban. Közreműködnek az Erkel Ferenc Tagintézmény tanulói, az Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai, a KOSZISZ Szent István Gimnázium és Szakgimnázium tanulói.
hirdetés