Októberben is irány a múzeum

Akt.:
Októberben is irány a múzeum
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Egy komoly művészeti értéket képviselő és két – a lengyel-magyar barátságot igazoló – történeti tárlat várja a közönséget.

Három kitűnő ötlet, három kiállítás és hozzárendelve három kurátor – röviden így jellemezhetnénk a nyíregyházi Jósa András Múzeum október havi terveit és kínálatát, amit tegnap mutattak be sajtótájékoztató keretében, és amire civileknek és oktatási intézményeknek egyaránt érdemes odafigyelni.

Elsőként október 3-án nyílik az a bankjegytörténeti kiállítás, amely a lengyel és a magyar papírbankókon elhelyezett történelmi személyiségek bemutatását és megismertetését tűzte ki célul. A párhuzamos, értelemszerűen lengyel–magyar összefogással létrejött kezdeményezés Rzeszowban már az elmúlt héten megnyitotta kapuit, szerdától viszont mindkét helyszínen ugyanazokkal a feltételekkel várja az érdeklődőket.

konyv

Hat nappal később október 9-én kedden már egy másik remekbe szabott eseményre invitálják a múzeumbarátokat, ugyanis A Magyar Nemzeti Múzeum restaurátorképző központjának közreműködésével harmadszor adnak randevút Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős restaurátor hallgatói. A jövő szakemberei egyfelől egy 15 darabos, művészi értékét tekintve rangos kiállítást mutatnak be a diplomamunkáikból, másfelől a megnyitó napján egy szakmai napot is tartanak, ahol 10 előadással teszik teljessé a látottakat.

Végezetül október 12-én nyílik az a vándorkiállítást, amely az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójához szolgál újabb adalékokkal. – A „… Siessünk segíteni a magyarokat a harcban…” – Lengyelek az 1848-49-es magyar forradalomban elnevezésű tárlat Marek Zalewski gyűjteménykezelő, a Varsói Régészeti Múzeum munkatársának az ötlete alapján született, és október 14-éig az mutatja be, hogyan szolgálta négyezer lengyel katona hősiessége a magyar szabadság ügyét.

MJ
hirdetés