Olajat fogtak a Sajón

Múcsony – Olajat fogtak az ÉKÖVIZIG szakemberei a Sajón. A szennyezést csütörtökön és pénteken távolítják el.

A Sajón, a múcsonyi híd térségében észlelt olajszennyezésről kapott bejelentést kedden délután az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, amely erről tájékoztatta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Igazgatóságot. Felbermann Tamástól, az ÉKÖVIZIG műszaki igazgató-helyettesétől a következőket tudtuk meg:

Fakitermelés

A múcsonyi-híd fölött körülbelül 500 méterrel illegális fakitermelés nyomait találták. Valószínűleg a fakitermeléshez használt szerszámok (fűrészek) olaja kerülhetett a folyóba, ez azonban még nem bizonyítható.

A keddi szemle után szerdán reggel ismét helyszíni szemlét tartottak. Az egy nappal korábban észlelt olajszennyeződésnél – úszó oljafoltoknál – csekélyebb intenzitású volt, amit láttak.

A fakitermelés területén, a bedőlt fákon fennakadva 15-20 darab, 1, 2 és 5 literes étolajos és gázolajos műanyag flakont találtak. Az olajszennyezés szemmel láthatóan ezekből a flakonokból is kerülhetett a folyóba néhány tízliteres mennyiségben. A flakonokat a környezetvédelmi szabályok betartásával elvitték és ártalommentesen elhelyezték a szakemberek – a szennyezés utánpótlása megszűnt.

III. fokú készültség

A Sajóban leúszó, szórványos, vékony olajfoltok azonban a Borsodi Hőerőmű térségében összeálltak, összegyűltek, majd viszonylag egy tömegben, vékony olajfilm formájában haladtak tovább a folyón – tudtuk meg Felbermann Tamástól.

Az igazgatóság az összegyűlt és leúszó olajszennyezés eltávolítására III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el. A szennyezést részben ma „fogták ki” a folyóból, részben holnap fogják. Ennek módja, hogy a sajóládi híd fölött körülbelül 1 kilométerre a folyón keresztben kihúztak-kihúznak egy megfelelő, az olajat magába szívó anyaggal töltött hálós hurkát. A szennyező olaj mennyiségéről csütörtökön nem tudott felvilágosítást adni az igazgató-helyettes.

Tovább úszik az olajfolt

Továbbra is érkezik az olajutánpótlás, a szennyeződés pedig még csütörtökön
este is folyik lefelé a Sajón – közölte portálunkkal csütörtökön este Godáné
Dr. Csutorka Andrea
. Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi
és Vízügyi Felügyelőség kommunikációs és jogi vezetőjének tájékoztatása szerint
a szennyeződést megállító olajlefölöző paplanokat az ÉKÖVIZIG éjszakára nem
tartja kint a folyón, így az olajfolt már a folyó alsó szakaszán tart. A szakemberek
a szennyezőforrást még nem találták meg.

Az ügyben a felügyelőség ma feljelentést tett – közölte Godáné Dr.
Csutorka Andrea
, aki elmondta azt is, hogy a hatóság már 23-án jelezte
a szennyeződést, és elrendelte az első fokú vízminőségi és kárelhárítási készültséget.
hirdetés