Olaszliszka-szindróma

Az öt nappal ezelőtt Olaszliszkán történt kegyetlen utcai gyilkosság apropóján tettük fel kérdést a rendőrségnek: mit tegyen a gépjárművezető, ha hasonló helyzetbe kerül?

Érdemi választ nem kaptunk. Csupán a jogkövetésre hívják fel az állampolgárok figyelmét. A brutális leszámolás tömegjelenettel járt, mert az elkövetők (egyelőre három gyanúsított) népes rokonsága is a gyerekgázolás helyszínére ment. Valamilyen formában részese vagy szemtanúja lehetett a gyilkolásnak.

Gyakori rendőri erődemonstráció

A tömegjelenetes atrocitások nyomán a rendőr-főkapitányság nagyobb rendőri erőt szokott felvonultatni. Gondoljunk csak a heteken át tartó kesznyéteni rendőri jelenlétre, ahol cigány családok konfliktusa miatt őrizték a békét az egyenruhások! A boldvai halálos kimenetelű vonat és személygépkocsi karambolja után ugyancsak a rokonok népes csoportja lepte el környéket, és félszáz rendőr kellett a nyugalom megőrzéséhez. A kívülállók biztonságának garantálásához.

Arlón ugyancsak két, haragos viszonyban álló népes cigány család okozott riadalmat. Még molotov koktélt is a házra dobtak, sőt lőttek egymás lakására. Hosszú ideig kellett rendőri erőt állomásoztatni ott.

A kormányellenes demonstrációk hosszú ideig adtak komoly munkát Miskolcon a rendőröknek. A tiltakozók jogsértéseinek megelőzésére esetenként ötven egyenruhás felügyelt. Most Olaszliszkán van állandó rendőri jelenlét. A kiragadott példák alapján szerettük volna megtudni, hogy milyen gyakori a csapaterő mozgósítása ilyen tömegjelenetes ügyekben. A szolgálatszervezéssel kapcsolatos információk titkosak – hangzott a válasz.

Kevesebb bűncselekmény

Az olaszliszkai brutalitás miatt arra is választ kértünk, hogy tendenciájában durvul-e a bűnözés. Mint megtudtuk, az esettel kapcsolatban csak írásos kommünikét adnak ki az elkövetkezendő időben. A tavalyi és idei bűnügyi statisztikai adatokat azonban megkaptuk. Ebből megállapítható, hogy tavaly több mint egytizedével nőtt a bűncselekmények száma. Az idén azonban jelentős csökkenés tapasztalható.  Egyedül az ismertté vált visszaeső bűnelkövetők száma nőtt valamelyest.

Saját élet mentése

Jogosult mindenki a saját életét menteni – adott választ az olaszliszka-szindróma kapcsán a rendőrök által kikerült kérdésre dr. Martossy György, a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség szóvivője. A segítségnyújtás kötelessége nem azt jelenti egyébként, hogy saját kézzel kell a bajba került életét megmenteni. A tőle elvárható segítséget kell megtenni. Aki nem ért az életmentéshez, talán még árthat is, ha avatatlan kézzel nyúl a sebesülthöz. A saját életét sem kell kockáztatnia annak, aki ebben az esetben balesetet okoz – tette hozzá.

Vannak szakmák, mint a rendőrök, a katonák vagy a tűzoltók, akik munkájuk során akár életüket is kockáztatva végzik feladatukat. Nem keverendő össze azonban az élet vagy testi épség veszélyének azzal a formájával, amikor valakire rátámadnak, és közvetlen veszélybe kerül – mutatott rá.

Jogos védelem esetén, akár bűncselekmény elkövetésével is megvédheti életét az arányosság figyelembe vételével az, akit bántalmazni akarnak. Az olaszliszkai eset után pedig valószínűleg más időszámítás kezdődik a segítségnyújtás elmulasztása cselekménynek. Mert amennyiben a vészhelyzet valóban fennáll, és emiatt menekül mondjuk a baleset részese vagy elkövetője, de a leghamarabb segítséget hív akár mobiltelefonon is, tárcsázza a mentőket és a rendőrséget, majd már biztonságos helyen vár, amíg a hatóság a helyszínre nem érkezik, bár elköveti a segítségnyújtás elmulasztását és ezért vádat is emelhetnek ellene, de a jogos védelem bizonyítottsága esetén fel is menthetik.

Bizonyítási kényszer

Dr. Szabó József, a B.-A.-Z. Megyei Bíróság szóvivője lapunknak adott válasza összecseng az ügyészi véleménnyel. Mint megtudtuk, a bizonyítási kényszer azon a személyen van, aki elmulasztja az azonnali segítségnyújtást a fenyegetettségre hivatkozva, de mégis megteszi a tőle elvárhatót, és azonnal segítséget hív. Ha bebizonyosodik állítása, korlátlanul enyhíthető a cselekmény büntetése. 

Büntetés szempontjából egyébként nem segít a bajban lévőnek, bár nem ő okozta a sérülést, két év szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel sújtható. Ha maga okozta például a balesetet és az halállal végződik, a büntetési tétel már öt évig terjedő börtön. Ha nem következik be halál, a büntetés három év börtön lehet. Valamennyi esetben azt feltételezve, hogy megmenthető lett volna a sebesült a segítségnyújtással.

A szóvivő arra is választ adott, hogy az olaszliszkai cselekmény során, annak valamennyi részese érintett lehet a felelősségre vonásban. Ha valamilyen módon, például biztatással vált bűnrészessé, a büntetési tétele ugyanaz, mint a halált ténylegesen okozóknak. Ha pedig “csak” szemlélők voltak, de segíthettek volna az ütlegelt személynek, maguk is elkövették a segítségnyújtás elmulasztását…

Az elmúlt öt esztendő lapunkban közzétett bűncselekményei között válogatva néhány olaszliszkai, és a kapitányság szempontjából központi település Sárospatak brutálisabb eseteit idézzük fel.
Olaszliszka:

2001 Február: Egy helyi fiatalember megöl egy idős asszonyt, holtában közösül is nővel, majd műszaki cikkeket visz el tőle.

Május: Egy helyi ittas férfi elüti a gyerekkocsit toló nőt, majd haza megy. A férfit két évvel később egy év börtönre ítélik.

Június: A kocsma közelében egy helyi pár férfi tagja veri a nőt. Egy helyi férfi segíteni akar az asszonynak, ezért ökölnyi kővel kis híján agyonveri a részeg férj.

2002 Október: Vissi férfi az olaszliszkai utcán motoros fűrésszel támad egy helyi férfire. A gép nem indul be. Később bozótvágóval jön vissza, de addigra a falubeli férfi rokonai is összegyűlnek, majd karóval lecsapják a támadót.

December: Az állomáson négy helyi férfi a nyolcvan éves férfire támad. Megverik, kirabolják.

2004 December: Idős helyi házaspárra támad éjszaka két helyi férfi. Hokedlivel brutálisan verik az öregeket, de az ablak nyitva van, és a kiabálásra felfigyelnek a szomszédok. Ez menti meg az öregek életét.

2005 Január: Zarándok zsidókra támadnak a temető előtt többen, mert nem kapnak pénzt és ajándékot. Még a kocsiablakot is beverik.

2006 Május: Két gyerekkorú fiú vasrúddal és karóval összetöri egy helyi italozó férfi lábcsontját, mert nem kapnak pénzt. A nyomozás a gyerekkorú büntethetőség kizárása miatt megszűnik.

2006 Március: Sárospatak-Apróhomokon négy férfi brutálisan agyonver egy helyi férfit, vélt sérelmeik miatt.

 

– Puskár Tibor –
hirdetés