Olaszországban a Liga népszerűbb lett az Öt Csillag Mozgalomnál

Róma – Olaszországban a Matteo Salvini vezette Liga népszerűsége megelőzte a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom támogatottságát (M5S) az olasz sajtóban kedden ismertetett közvélemény-kutatások szerint.


A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a Liga támogatottsága 32,2 százalékos. Az M5S 28,3 százalékon áll. A két olasz kormánypártot együttesen így az olaszok 60,5 százaléka támogatja.

Három hónappal a két párt által alakított kormány hivatalba lépése után ismét módosult a Liga és az M5S közötti erőviszony. A Liga a márciusi parlamenti választásokon 17,4 százalékot tudott elérni, az M5S 32,7-et. Azóta a Liga támogatottsága fokozatosan erősödött, és utolérte az M5S-ét. Az utóbbi hetekben a Liga egyszer már megelőzte az M5S-t, most ezt az előnyét tovább erősítette.

Matteo Salvini, a Liga vezetője, belügyminiszter úgy kommentálta a felméréseket, hogy nem hisz nekik, szerinte “túl magasak a számok”.

Nicola Piepoli ismert olasz közvélemény-kutató szerint a Liga és az M5S közötti minimális különbséggel a két párt jelenleg egyenlő erőt képvisel. Kijelentette: a számok “a Liga életerejét és az M5S területi jelenlétét” bizonyítják.

A felmérésekben a korábban kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) továbbra is 17,7 százalékkal szerepel, viszont a Liga vezette jobbközép szövetséghez tartozó Hajrá Olaszország (FI) támogatottsága tovább gyengült 6,9-re, az Olasz Testvérek (FdI) pedig 4,1 százalékon állnak.

A felmérések az előtt készültek, hogy a kormánypártoknak szeptember végéig be kell mutatniuk a költségvetési csomagot a Liga és az M5S közötti koalíciós szerződésben lefektetett pénzügyi és szociális intézkedésekkel, amelyek közt az állampolgári jogon járó alapjövedelem is szerepel.

A Liga sorsát szeptember 5. után várható bírósági ítélet is meghatározza: a pártot érintő korrupciós vizsgálat miatt a hatóságok lefoglalhatják a Liga teljes vagyonát. Elemzők nem zárták ki, hogy a Liga megoldásként új politikai formációvá alakulhat át.

A kormánypártok erősödésével szemben az ellenzéki PD továbbra is a megválasztandó új főtitkár miatti vitákkal van elfoglalva. A PD szeptember 29-re kormányellenes tüntetést hirdetett meg, amely egyben képet ad majd a balközép erejéről is.

– MTI –
hirdetés