Olcsón vesszük a veszélyt

Olcsón vesszük a veszélyt
Ütős termékek. Mégpedig áramütős termékek és veszélyes gyermekjátékok sorjáztak csütörtökön a Nyír-Pláza földszintjén a Megyei Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége által rendezett kiállításon.

A nem minden napi tárlatot a londoni székhelyű Fogyasztóvédelmi Világszervezet (CI) 21. világnapja alkalmából láthatta a nagyközönség, amelyet Holló Jánosné igazgató nyitott meg, sajtótájékoztató keretében.

Főként a KGST-piacról

– Az egynapos kiállításon a megyei felügyelőség munkatársai mellett három civil szervezet: a Megyei Nyugdíjas Szövetség fogyasztóvédelmi tagozata, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) nyíregyházi szervezete és az E-misszió Egyesület fogyasztóvédelmi klubja is tanácsaival látta el az érdeklődőket. A kiállítás részben az említett civil szervezetek fogyasztóvédelmi munkáját is segíti, de főként a vásárlók figyelmét szerettük volna felhívni azokra a valós veszélyekre, amelyeket e műszaki áruk és gyermekjátékok magukban rejtenek. E termékek mintegy 90 százaléka a nyíregyházi KGST piacról és környékéről származik, és ahogy a mellettük lévő szövegezésből is kitűnik: szinte valamennyi származási helye ismeretlen. Az elmúlt évben országosan 134 féle termék került fel a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tiltó listájára – tájékoztatott Holló Jánosné.

Az ENSZ a vásárlókért

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) 1970 óta társult tagként, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) 1994-től társult, majd 1997-től teljes jogú tagként vesz részt a világszervezet (CI) munkájában. Az ENSZ Közgyűlése 1985. március 15-én döntött a fogyasztóvédelmi irányelvekről, meghatározva az államok és kormányok ezirányú feladatait.

A fogyasztók alapvető jogai

Több olvasónk is arról érdeklődött, hogy sokat hallottak már a fogyasztókat megillető jogokról. Melyek ezek? – kérdeztük Bemné Barakovics Ilonát, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) megyei elnökét.

– Az éppen 21 éve, 1985. március 15-én elfogadott ENSZ Fogyasztói Érdekvédelmi Alapokmánya szerint a fogyasztónak joga van: – az alapvető szükségletekhez (megfelelő élelmiszer, ruházat, lakás, egészségügyi ellátás, oktatás, higiénia);

– a biztonsághoz (az életre és egészségre veszélyes árucikkek és szolgáltatások elleni védelem joga);

– a tájékoztatáshoz (a tisztességtelen és félrevezető hirdetés, címkézés elleni védelemhez, valamint a tények ismeretéhez, a feltétlen tájékoztatáshoz való jog);

– a választáshoz (versenyképes fogyasztási cikkekhez és szolgáltatásokhoz való jog);

– a képviselethez (a fogyasztói érdekek érvényesítéséhez való jog);

– a kártérítéshez (a rossz minőségű fogyasztási cikkek és a nem megfelelő szolgáltatások ellentételezéséhez való jog);

– a fogyasztók oktatásához (a megfelelő tudás és gyakorlat megszerzéséhez való jog);

– az egészséges környezethez (a félelem és veszélymentes környezethez való jog, amely a méltóságot és a jólétet biztosítja.

Néhány veszélyes termék
Solinex vasaló Nem megfelelő érintésvédelem, életveszélyes
Nippon America kenyérpirítóNem megfelelő műszaki paraméterek, életveszélyes
Japona kenyérpirítóNem megfelelő műszaki paraméterek, életveszélyes
Maxsonic kenyérpirítóNem megfelelő műszaki paraméterek, életveszélyes
Silver kenyérpirítóNem megfelelő műszaki paraméterek, életveszélyes
Solingmeyer MX 673 kávéfőzőLeröpül a felsőrész
Air Soft Gun AK 575 játékpisztoly Kimondottan veszélyes

– Lefler György –
hirdetés