Olcsósítás, fejetlenség, gyógyszerek

Debrecen – A drágább orvosságot kérő nyilatkozathoz még nincs formanyomtatvány, az orvosok maguk fogalmazzák meg.

– Két hete már elkezdtem aláíratni a betegekkel azt a nyilatkozatot, ami arról szól, hogy a drágább orvosságot kérik, de egyelőre felhagytam vele. Közbejött ugyanis a drasztikus áremelés, s így nem biztos, hogy aki a múlt héten még ragaszkodott az adott készítményhez, most is így gondolja – osztotta meg rövid tapasztalatát a Naplóval Jakucs Éva, a debreceni orvosi kamara alelnöke.

Fejetlenség, tájékozatlanság, félretájékoztatás – emelte ki a most leginkább érezhető benyomásokat, hozzátéve, hogy szerinte időt kellene hagyni az átszervezésre.

Nem arról van szó, hogy szükségtelennek tartjuk az átalakítást, vagy nem értjük meg a lényegét, de egy krónikus beteg, aki többféle gyógyszert szed, nem terhelhető egyszerre többnek a megváltoztatásával. Ehhez idő kell! – vélekedett.

A nyilatkozattételhez egyébként formanyomtatvány nincs, nem lehet letölteni az internetről, hanem (most legalábbis) az orvosok maguk fogalmazzák meg, nyomtatják ki s íratják alá a beteggel. Nehezíti viszont az eljárást, hogy a készítmények olcsósági rangsora nem minden orvos előtt ismert, illetve sok patikának nincs készlete belőlük. Ehhez is – épp úgy, mint a beteg beállított gyógyszereinek módosítására – megfelelő időre van szükség. Nem néhány hétre.

Várni, várakozni

A minisztérium honlapján az intézkedésről többek közt azt olvasni, hogy mostantól, ha az orvos indokolatlanul ír fel drágább medicinát, akkor az ő vagy az őt foglalkoztató intézmény bevétele arányosan csökken, ráadásul meg is büntethetik. Ez leginkább akkor lesz így, ha az illető hosszabb időszakon keresztül és indokolatlanul választja rendszeresen a drágább orvosságot.

Hozzáteszik: az új és ésszerű gyógyszerfelírási rendszert támogatja majd az az új szoftver is, amely segít kiválasztani a legmegfelelőbb, egyben legolcsóbb készítményt. De erre még – úgy tűnik – sok helyen várni kell.

B.G.K.
hirdetés