Sport

2013.07.31. 09:37

Csenge utrechti élményei

Nyíregyháza - Három döntőben is úszott és egyéni rekordot is elért a Nyírsuli ifj ú reménysége.

Nyíregyháza - Három döntőben is úszott és egyéni rekordot is elért a Nyírsuli ifj ú reménysége. A közelmúltban a hollandiai Utrecht adott otthont a 12. Európai Ifj úsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF), ami az olimpia és az ifjúsági olimpia után az ötkarikás mozgalom harmadik számú világversenye. A fesztivál nyári játékait kilenc sportágban rendezték, az eseményen közel 50 európai ország fiatal versenyzői vesznek részt, a magyar színeket nyolc sportágban (atlétika, cselgáncs, kerékpározás, kézilabda, kosárlabda, tenisz, torna és úszás) 75 fiatal képviselte.

A magyar fiatalok végül 14 éremmel tértek haza ( 8 arany, 3 ezüst, 3 bronz), az összesített éremtáblázaton Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország mögött a negyedik helyen zártak. Az úszók között ott volt Buskó Csenge, a Nyírsuli versenyzője is, aki 100 és 200 méteres gyorsúszásban, valamint a gyorsváltók tagjaként állhatott rajtkőre Utrechtben.

Csenge, Turóczy Róbert tanítványa tizenhat év után képviselte újra medencés világversenyen a nyíregyházi úszósportot. Legutóbb 1997-ben Pécsi Anett szerepelt ifjúsági Európa-bajnokságon, aki egy ezüstöt és egy bronzot szerzett.

Két tizednyire a váltóbronztól

Csenge 100 gyorson remek egyéni csúcsot jelentő 58.69- es idővel jutott a döntőbe, ahol végül a hetedik helyen végzett (59.01). Az úszóversenyek zárónapján háromszor is rajtkőre állt. Erősebbik számában, a 200 gyorson a selejtezőjében az ötödik helyen zárt 2:07.88- as idővel, a döntőben végül hatodikként ért célba 2:07.11- es idővel. A 4x100 méteres vegyesváltó gyorsúszójaként a negyedik helyen zárt, mindössze 2 tizeddel lemaradva a dobogóról.

– Egyértelműen elégedett vagyok Csenge teljesítményével, hiszen a döntőbe jutásokat céloztuk meg, ezeket pedig teljesítette – kezdte az utrechti szereplés értékelését Turóczy Róbert.

Igazi megmérettetés volt

– Ami viszont hiányérzet, az a váltó, hiszen nem sok hiányzott a bronzéremhez. Talán megérte volna gyakorolni a váltásokat, hiszen azokkal akár egy másodperccel is javítani lehet az eredményt, ők pedig csak két tizeddel csúsztak el a dobogóról. Egy éremmel még vidámabbak lettünk volna, de így sem panaszkodom.

– Nagyon hasznos volt ez a nemzetközi megmérettetés, mert az ő korosztályában nincsenek igazi ranglisták, így most testközelben tapasztalhatta meg, hogy milyen erős a mezőny – folytatta Csenge mestere.

– Ebben a korosztályban azoknak a nemzeteknek a fiataljai viszik a prímet, akik a felnőtteknél az élmezőnybe tartoznak, gondolok itt az igen erős oroszokra, a britekre, franciákra, olaszokra, vagy a spanyolokra. Az utrechti verseny remek lehetőség volt a nemzetközi rutinszerzésre, remélhetőleg, ennek tapasztalhatjuk majd kedvező hatását.

– A versenynek volt még másik pozitív hozadéka is, hiszen az EYOF segítségével lehetőségünk nyílik pályázni különböző szakmai felmérésekre, illetve nemzetközi versenyekre – így Turóczy Róbert.

Remekül érezte magát

- Nagyon jól éreztem magam Utrechtben, elégedett vagyok az eredményeimmel és remélem hasznos tapasztalatokat is szereztem – vette át a szót Csenge. – Az olimpiai faluban remek volt a hangulat, állandóan lobogott az olimpiai láng. A versenyek jó hangulatúak voltak, a nyitóünnepségen tízezren ültek a lelátókon és üdvözöltek bennünket. A záróünnepség egy koncert volt, egy jó buli – summázta véleményét Buskó Csenge, aki a nyíregyházi Krúdy-gimnázium leendő nyolcadikosa, és novemberben lesz tizennégy esztendős.

KM-ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!