Oltalom a hajléktalanoknak

Nyíregyháza – A november 1-je és március 30-a közötti krízisidőszakra az Oltalom Szeretetszolgálat felkészült – mondta a Kelet-Magyarországnak Bartolomeu Inácio Dezanove szakmai igazgató.

Sőt, már október 15-étől 45 hajléktalan nyert bebocsátást az éjjeli menedékhelyre. A krízisidőszakban a épületben 84, az udvari konténerekben további 16 embert tudnak elhelyezni. November 15-e és március 15-e között nyitva lesz a Bethlen Gábor utcai krízisszálló is, ahol további 20 hajléktalant tudnak elhelyezni. Ha a hőmérséklet –10 fok alá süllyed, forró teát és zsíroskenyeret is kapnak az éjjeli menedékhelyen, ahol a tisztálkodási lehetőség mellett lábadozó ellátást is biztosítanak.

Közben folyik a nyílászárók cseréje a Bokréta utcán, amire a minisztériumi pályázaton nyertek 2,5 millió forintot. Ugyanitt kegyhelyet is létrehoztak.

Utolsó idény

Az Árpád utcai melegedő és népkonyha 8 és 16 óra között van nyitva, ahol nagy hidegben ugyancsak kapnak teát és zsíroskenyeret. Itt működik a népkonyha is, ahol meleg ebédet kapnak (maximum 120-an) a rászorultak 11 és 14 óra között, melyre 9 óráig lehet feliratkozni. Az utolsó idény lesz ez az Árpád utcán, hiszen jövőre a szolgáltatás jelentősen kibővülve a Rákóczi utcára költözik.

A szeretetszolgálat Kassa köz 3. alatti irodájában minden csütörtökön 9 órától meleg ruhát osztanak a rászorulóknak.

Utcai ellátás

A Periféria Egyesület a hajléktalanok utcai ellátást vállalta. Hétfőn és szerdán az Árpád utcai melegedőnél 17 órától, kedden és csütörtökön a Bethlen Gábor utca 63. alatt az udvarban felállított sátorban 16 órától osztanak élelmiszert, tisztálkodási csomagot és meleg ruhát. A diszpécserszolgálat 42/504-618-as telefonszáma bármikor hívható. Új szolgáltatás – melyre pályázaton nyertek támogatást –, hogy a jövedelemmel nem rendelkező, utcán élő hajléktalanok a Periféria igazolásával ingyen kiválthatják receptre felírt gyógyszereiket, emellett a krízisautón csütörtöktől egészségügyi szakember is dolgozik – tudtuk meg Somogyiné Katona Anikótól.

Az utca embere

György meglepődött, amikor helyet kértem tőle a padon. Megszokta már, hogy leköpik, belérúgnak, jobb esetben csak hol lesajnálón, hol gyűlölködve tekintenek rá. Emberi szót régen hallott, fél évtizede legalábbis alig, amióta az utcán tengeti az életét.

– Amíg nincs nagyon hideg, itt is maradok. Megnyitották a szállót, éjszakára már melegre húzódhat, aki akar. A nagy fagyok idején már nem sokan maradunk kint, de sokan akkor is jobban érzik magukat egyedül, esetleg párban, a dufartban vagy valami szélvédett helyen – mesélte halkan György.

Hosszúak a nappalok, amit a szabadban kell tölteniük, a szállókat ugyanis csak éjszakára nyitják meg. Ilyenkor sokuknál előkerülnek a borosüvegek, ami nem csak a meggémberedett végtagokat melegíti fel, hanem segít felejteni is. A múltat, azt a lejtős utat, melynek vége mindannyiuknál az utca lett.

György a rendszerváltás vesztese. Csaknem elérkezett negyedszázados jubileumához a TSZ-nél, amikor lapátra került. Sejtette, hogy a hosszú ideje tartó leépítés egyszer őt is eléri, elveszítette munkáját. Aztán veszekedések sora a kedvessel, pénzhiány, végül sértetten továbbállt. Lakott egy otthonban, de a kötöttséget a sok embert, a vitákat nehezen viselte. Onnan is el kellett jönnie. Ma az utca az otthona. Nem panaszkodik.

– Egyik nap azt gondolom, van kiút. Máskor másként látom. Nekem ez jutott. Fáj, hogy útálattal néznek ránk. Pedig kevés van közöttünk, aki nem dolgozott. Nekem nincsenek gyerekeim, de jobb is így. Ismerek olyat, akinek az fáj leginkább, hogy a gyerekei is elfordultak tőle, megvetik. Szeretnénk dolgozni is, de sehová sem kellünk, ha mégis, akkor legtöbbünket becsapják, megalázzák, s visszakerülünk ide. Ördögi kör ez, amiből nehéz kimászni – mesélte az utca embere.

Gyűjtsön meleg ruhát a Kelettel!

Szerkesztőségünk segíteni szeretne. Úgy döntöttünk, hogy megúnt, kinőtt őszi-téli ruháinkat a hajléktalanoknak juttatjuk el. Szervezett formában az Oltalom Szeretetszolgálat Kassa közi telephelyén adjuk át a zsákokat, ahol a szociális szakemberek közreműködnek majd a ruhák, meleg holmik igazságos elosztásában. Örömmel vennénk, ha Önök is csatlakoznának kezdeményezésünkhöz.. Hozzák el a szerkesztőségünkbe tiszta, jó állapotú, mások által még használható de Önöknek már felesleges cipőiket, ruháikat, meleg takaróikat.

Ezzel nem csak az otthontalanoknak segítenek, ugyanis a hajléktalanellátó fenti telephelyen minden csütörtökön délelőtt 9 órától ruhaosztást tartanak. Ilyenkor minden rászorulót szeretettel várnak, akik sokszor csak az adakozó emberek jóvoltából juthatnak használható ruhadarabokhoz. Kezdeményezésünket támogatja a Közterület Felügyelet is, a gyűjtés ideje alatt a hozzánk érkezőket beengedik a Dózsa Gy. utca lezárt szakaszára, hogy megközelíthessék szerkesztőségünket.

Tudnivalók

Gyűjtés időpontja: november 4. szombat 9-15 óráig

Gyűjtés helyszíne: Kelet-Magyarország Szerkesztősége Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 4-6.

– Györke László, Pók Viktória –
hirdetés