Olvasói levél: A felvásárlók túl olcsón, mi túl drágán kapjuk a gyümölcsöt

Illusztráció: KM-archív
Illusztráció: KM-archív - © A híradások szerint fagykár ide, jégverés oda, almából így is több termett, mint amennyit a magyar emberek megesznek. Ha kedvezőbb áron árulnák, vevőbb lenne rá a lakosság – véli olvasónk
Nyíregyháza – Pénztárcabarátabb piaci árakkal növelni lehetne a lakosság gyümölcsfogyasztását.

Szinte minden egészségügyi bajunkra „orvosság” a gyümölcs, erről számtalan helyen olvashatunk, hallhatunk. Mi kell ahhoz, hogy hozzájussunk a vitaminforrásokhoz? Pénz, aztán érdemes elmenni a piacra, és ott vásárolni belőlük, minél gyakrabban.

Én és a nejem megfogadtuk az orvosok, életmódszakértők tanácsát, miszerint mindennap együnk meg legalább egy almát, mert ezzel különösen jót teszünk a szervezetünknek. Tettük ezt egészen a tavaszig, a kenyér mellett ez volt a „mindennapink”. Tavaly az első szeptemberi almát ötven forintos kilónkénti áron vettem, azután lassan emelkedett az ára, áprilisra már elérte a kétszázat. Jelenleg már ezt is túlszárnyalta. Mennyi lesz a téli hónapokban? Ki tudja, talán darabja, nem pedig kilója lesz ennyi!

Szolidabb áron több fogyna

Tudom, hogy a tavaszi fagyok és a jégverés is okai a drágulásnak, ahogyan azzal is tisztában vagyok, hogy a termesztőktől nagy tételben nyomott áron veszik meg a nagykereskedők. Azt is hallom, hogy a lengyeleknél bő termés mutatkozik, ami szintén lenyomja az itthoni árakat. Csak azt nem értem, hogy a piaci árakban, itt, belföldön miért nem jelentkezik ez a hatás? Példának okáért a nyíregyházi Búza téren miért adják ilyen drágán az almát? Volt, hogy a léalma minőségű gyümölcs kilójáért sem restellt elkérni a kofa 110 forintot!

Nem vagyok közgazdasági szakember, de kérdezem én, ha nem külföldi vagy belföldi nagybani felvásárlónak értékesítik az almát, akkor miért ne lehetne növelni a belföldi fogyasztást pénztárcabarátabb piaci árakkal?

A híradásokból az tűnik ki, hogy fagykár ide, jégverés oda, almából így is több termett, mint amennyit a magyar emberek megesznek. Nosza rajta, árulják szolidabb áron, és hátha megnő a kereslet rá! Ennek híján az idén télen mélyebbre kell majd nyúlnunk a pénztárcánkba, ha almára fáj a fogunk.

Más gyümölcsből is kevesebbet látok, a csökkenő kínálathoz növekvő árak társulnak, nézzük csak az őszibarackokat! Egyik-másik ráadásul csalóka: szép, tetszetős külleme ellenére nem az igazi. Napok múlva is kemények maradnak, aztán megromlanak. Zsákbamacska így barackot venni, az (azonnal) ehetőket hamar elkapkodják a piacon, a diónagyságúak pedig nem érnek 300 forintot.

Fix árakat diktálnak

Emlékszem, amikor Amerikában jártam a lányomnál, ott évszaktól függetlenül mindig változatlanok voltak a gyümölcsárak, nem függtek attól, hogy hol milyen termés volt.

A „piaci kesergőmhöz” hozzátartozik az is, hogy a mi piacunkon a zöldség és a gyümölcs egy fillérrel sem olcsóbb, mint a város zöldségboltjaiban. Ráadásul azt tapasztalom, hogy a nyíregyházi vásártereken (a virágok kivételével) alkudni sem szoktak a vevők, mert fix árakkal dolgoznak a termelők, kereskedők.

– Dombóvári István –
hirdetés