Olvasói levél: Kertész legyen, ki boldogságra vágyik!

A házilag készített darázscsapda
A házilag készített darázscsapda
Vásárosnamény – Időben és megfelelően kell védekezni a kártevők ellen.

Egyetlen hektárt hagytunk meg a rendszerváltás utáni földosztáskor – nosztalgiából, az elődök iránti tiszteletből. A többit átengedtük azoknak, akik ebből akartak élni. A birtokunkon Bálint gazda írásain és előadásain nevelkedve, meg a saját tapasztalatunkból, mindent vegyszermentesen termelünk: gyümölcsöt, zöldséget, mézet, tojást stb. Ide hordtam össze szülőfalunk elvadult határából az oltóvesszőket, mentve a tájjellegű gyümölcsöket, többféle almát, körtét, szilvát meg a vadalanyokat is, amikbe ezeket beoltottam. Felemelő érzés, amikor ezek a fák termőre fordulnak, ám vannak kellemetlen kártevők, amelyek ellen védekezni kell.

Garantált a siker

Ilyenek a darazsak, akik lopják a mézet a kaptárakból, kiharapják a szőlőszemeket. A legegyszerűbb védekezés: sötét színű boros- vagy sörösüveget töltsünk fel félig vízzel, tegyünk bele egy evőkanál cukrot és egy evőkanál ecetet, majd jól rázzuk fel. Kötözzük fel ezeket a fákra, őszre szinte mindegyik tele lesz elpusztult darazsakkal, elviselhető szintre ritkítva környezetünkben a populációt!

Ezektől is kellemetlenebb kártevők a patkányok és az egerek. Ha nem védekezünk időben, összerágnak, összepiszkítanak mindent. Ne mérgezzük, mert esetleg a kamra sarkában bomlik le, vagy rajta keresztül megmérgezünk értékes ragadozó madarakat. Használjuk az üzletekben kapható egér- és patkányfogókat, a legjobb csalétek a szikkadt sajt kérge. Amit megfogok, mindig ugyanarra a területre dobom ki, a madarak hamar észreveszik, s elviszik az ingyenebédet.

– Toldy Kálmán, Vásárosnamény –
hirdetés