Olvasói levél: Ötven éve érettségiztünk

Félszáz esztendő telt el a ballagás óta
Félszáz esztendő telt el a ballagás óta - © Fotó: olvasónktól
Vásárosnamény – Bár iskolai szünidő van, de a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban néhány órára a vakáció alatt is hangosak voltak a folyosók. Kis csapat gyülekezett a 2. emelet utolsó termében. Boldogságtól sugárzó, olykor meglepett arcokat láttam. Lelket melengető ölelések, hangos nevetések. Igen, eltelt 50 év.


A kiállított tablóképről fiatalok mosolyogtak ránk, akikre csodálkozva néztünk. Ezek voltunk mi. Megérkezett az osztályfőnökünk, Mészárosné Jeles Julianna, férje, Mészáros Ferenc nyugalmazott mérnöktanár kíséretében. Mesélni kezdtünk életünk főbb állomásairól, egykori iskolai élményeinkről. Meghatódva, néma főhajtással és gyertyagyújtással emlékeztünk az elhunyt tanárainkra és társainkra.

Az iskolánktól ismét búcsút vettünk, elballagva, énekelve. Az udvaron megcsodáltuk az öreg fákat, amelyeket még mi ültettünk, elsétáltunk a csodás rózsabokrok mellett, majd meglátogattuk a régi kollégiumot, amely az egykori Tomcsányi kastélyban volt. Az épület ma a Beregi Múzeumnak ad méltó helyet.

Köszönjük az iskola személyzetének a „visszatérés” lehetőségét, köszönöm az osztálytársaimnak, a tanárnőknek, hogy együtt lehettünk ezen a napon.

– Turainé Toldi Erzsébet –
hirdetés