Olvasóink ajándékoztak és az osztály álma is valóra vált

Olvasóink ajándékoztak és az osztály álma is valóra vált
Olvasóink ajándékoztak és az osztály álma is valóra vált - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A legjobb helyre kerültek a legnemesebb célra, a gyermekek gyógyítására felajánlott ajándékok.

A hátsó bejárati ajtón egy hatalmas Mikulás kukucskál be, a falakon lévő gyermekrajzok és a táblára krétával „festett” fenyők is mind arra utalnak, itt van az év legszebb ünnepe. Szerkesztőségünk pedig olvasóink segítségével arra vállalkozott, hogy a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályának és az ott gyógyuló kis betegeknek szebbé teszi a karácsonyát.

Ellátási vagy ápolási szempontból nem adhatóak haza.” Dr. Kántor Katalin

Jó érzés volt látni, ahogy szülők, nagyszülők és gyerekek, fiatalabbak és idősebbek érkeztek a csomagokkal, amelyekbe szeretettel és jó szívvel tették bele az ajándékokat. Játékok, ruhák, édességek… Egyre csak telt a könyvtárunk, a zsákok és a díszpapírba rejtett meglepetések között minden reggeli értekezleten azt éreztük: adni jó!

Lesz FES!

Szerdán délben aztán összepakoltuk az ajándékokat, és elindultunk a kórházba, hogy célba érjenek a felajánlások. A játszósarok hamar megtelt, mindenki érdeklődve találgatta, vajon mit rejthetnek a dobozok, csomagok.

– Nagyon köszönjük, hogy ebben az évben a Kelet-Magyarország munkatársai úgy döntöttek, hogy akciójukkal minket, a gyógyító munkánkat és a gyermekeket támogatják – mondott köszönetet dr. Kántor Katalin. Az osztályvezető főorvos azt is elmondta: voltak, akik személyesen látogattak el az osztályra, szétnéztek, s úgy döntöttek, nagyobb összeggel segítik a kis betegek kezelését. – Hihetetlen nagy öröm, hogy így kaptunk összesen 370 ezer forintot, amit a Kérlek, segíts… Alapítványunk kiegészít, így meg tudjuk vásárolni csaknem 600 ezer forintért azt a DuoBravo funkcionális elek­trostimuláló (FES) gépet, ami fontos eleme lesz a terápiás eljárásoknak. Ez sokkal nagyobb tudású készülék, mint amiről korábban álmodtunk! – fogalmazott az osztályvezető főorvos.

S, hogy mit tud ez a modern gép? A fokozott izomtónusú, mozgás- és tartási rendellenességgel született, illetve így élő gyerekeknél a készülék újratanítja az izmot arra, hogyan kell működnie. A funkcionális pedig azt jelenti, hogy az problémás izomcsoportra közvetlenül tudnak rákeresni, s annak a működését segíteni.

– A készüléket már megrendeltük, januárban meg is érkezik, addig pedig a gyógytornászaink részt vesznek egy képzésen, hogy tökéletesen tudják használni a gépet, és a lehető legjobb eredményeket érjék el az eddig hiányzó terápiával – hallhattuk a jövőről dr. Kántor Katalintól.

Mint egy nagy család

A szokásosnál csendesebb volt szerdán az osztály, mert mint kiderült, a szeretet ünnepére minden gyermeket hazaengednek, hogy családi körben, otthon ünnepelhessenek. – Csak azok maradnak bent, akik valamilyen szociális, ellátási vagy ápolási szempontból nem adhatóak haza – erősítette meg a főorvos, miért a csend, ám még így is hallottunk gyermeknevetést, anyai becézgető, nyugtató szavakat.

Lara 5 éves, Réka 3. Mindketten epilepsziával és más súlyos funkciózavarral küzdenek.

– Pénteken mi is mehetünk haza, most ér véget a háromhetes intenzív terápia – mondták a lányok anyukái, akik a legnagyobb elismeréssel szóltak arról, milyen szeretettel és törődéssel veszik körül a gyerekeket az osztályon

Ez az életünk

– Ez a hely olyan, mint egy nagy család, mindig számíthatunk mindenkire, figyelmesek és türelmesek a dolgozók, nekünk pedig az a legfontosabb, ami nekik: a gyermekünk – magyarázták, miért könnyebb itt eltölteni napokat és heteket. Gyógytorna, zeneterápia, fejlesztés – sorolták, milyen kezeléseket kapnak a lányok.

Réka édesanyja örömmel osztotta meg velünk, hogy kislányának már nincs szüksége PEG-re, újra tud önállóan enni, annyit fejlődött. Ezek apró csodák, de mindennél többet érnek a szülőknek, ahogy egy megtett lépés, egy kimondott szó, vagy akár egy önfeledt nevetés is végtelen boldogságot tud okozni.

– Sok család nagyon nehéz szociális vagy anyagi körülmények között él. Nekik hihetetlenül nagy segítséget jelentenek majd azok az ajándékok, ruhák, játékok, amiket kaptunk – erősítette meg Bártfai Józsefné osztályvezető főnővér, hogy a legjobb helyre kerültek a legnemesebb célra felajánlott ajándékok.

Megemlítette: nemrég egy babakocsit szereztek, mert ez kellett ahhoz, hogy a család be tudja hordani a gyermekét a kezelésekre. Sajnos, a régi babakocsi tönkrement, újat, de akár használtat venni pedig nem volt lehetőségük a szülőknek.

– Ez az életünk: segíteni, gyógyítani, kezelni és szeretni, a családokat támogatni – foglalta össze hitvallásukat Ágika.

– KM-BM –


Névvel és anélkül

Ajándékkal érkezett szerkesztőségünkbe többek között Rutkai Zétény és Benedek, Malakuczi Mihályné, Berecz Péter, Farkas Renáta, dr. Szilágyi László, Kató Sándor, Zajácz Ferenc és a Tiszaberceli Nyugdíjasok Egyesülete is, s rajtuk kívül nagyon sokan, akik azt kérték, ne említsük meg őket név szerint a cikkünkben.

Szívből és szeretetből

– A szeretetet, a béke, a megbékélés és a nyugalom ünnepét jelenti nekem karácsony. Az ember életében az az érték, hogy a szeretetet megélje, és ennek a megélését segítse. A legnagyobb dolog, amit tenni tudsz, ha szereted az embereket, s a legtöbb, amit az életedben elérhetsz az, ha ezt a belőled áradó szeretetet minél többen érzik. Ami a szívedből és a szeretetedből jön, az nem lehet rossz – foglalta össze filozófiáját dr. Kántor Katalin, ezzel kívánva mindenkinek békés, boldog karácsonyi ünnepet, s megköszönve még egyszer a gyerekek, a szülők és a munkatársai nevében is mindenki támogatását, segítségét, felajánlását.
hirdetés