Olvasónk írja: A válság szele nem egyirányba fúj

Olvasónk írja: A válság szele nem egyirányba fúj
Olvasónk írja: A válság szele nem egyirányba fúj
Ha valaki tollat ragad, s arra szánja el magát, hogy gondolatait egy levél formájában megosztja az az újság olvasóival, akkor bizony számíthat arra, hogy lehet egyeseknek nem tetsző, másoknak megnyugtató az a pár sor, amit leírt, közölni kívánt.

Ez talán nem is baj. Nem muszáj mindenben feltétlen egyetérteni. Pontosan azért jó ez a lehetőség, hogy írásban elmondhatjuk amit gondolunk, amit esetleg a bőrünkön érzünk. Legalább van rá reagálás. Vélemény, ellenvélemény. Érvek, viták, egymás győzködése. S talán megszületik a jó megoldás. A politikában pont ezt hiányolom.

Pedig oda kell figyelni a másik szavára is, s talán bölcsebb döntések születhetnek. Bár igaz, olyan még sosem volt, ha egy törvény hatályba lépett, hogy mindenkinek jó legyen. Ha arról olvasok, vagy a híradásokból hallom, hogy a kormány eddigi gazdaságpolitikája rendkívül sikeres, mert az ország költségvetési hiánya 3 százalék alá esett. Milyen áron? Bizony lúdbőrös a hátam. Na meg attól is szaporább a pulzusom, ha azt hallom, hogy általános szabály a kétmilliós plafontörvény. A közalkalmazottaknak, köztisztviselőknek, havonta. S ki a kevés, kié a plafon?

Az meg főleg dühösít, ha – az álladóan veszteséges – BKV vezetői indokolatlanul prémiumot kapnak. A BKV egy feneketlen teknő, tudjuk a rendszerváltás óta. De a vezérek, azért mindig megérdemlik a jutalmat, s vajon mennyit? A vagyonnyilatkozatokat is közzé tették, mert nyilvános. Tehát megtudhatjuk fehéren-feketén, hogy országgyűlési képviselőink, a tisztségviselők mennyit mertek bevallani vagyoni, jövedelmi helyzetükről. Ebben a válságos időszakban, az elszegényedés őket nem sújtja. Ingatlanok, üzletek, gyümölcsösök, erdők, szántók, legelők. Még van, aki mocsarat is birtokol. Gazdasági érdekeltség itt-ott, részvények, kötvények, értékpapír ennyi, s annyi. Tehát a megszorítások őket bizony elkerülték, a válság szele másfelé fújt. Hogyan lehetséges, miközben mások már utolsó tartalékaikat is felélték?

De ebben a nehéz gazdasági helyzetben is, az egyszerű emberek ne legyünk telhetetlenek? Érjük be azzal, amink van? Míg a legtöbb embernek egyetlen vagyonkája a kis alapterületű lakása (vagy még az sem) addig másnak 5, 6, 7 ingatlana is lehet? Ne irigykedjünk? Ne tartsuk folyton a markunkat?! A bérek sajnos nagyon lemaradtak, nem követték az infláció mértékét. Az életszínvonal romlásával járt együtt. A kormányok erre eddig nem figyeltek eléggé. Végzetes probléma. Sajnos ügyeskedők mindig voltak, s lesznek. Egyeseknek nagyon jó lehetőségek adódtak. Felgyorsult a mértéktelen harácsolás, vagyonszerzés. Kiskapuk itt is, ott is. Bármilyen párt van, s volt hatalmon az „ügyesek” képesek a szívárvány minden színét magukra ölteni.

S akik csak úgy középen, egyetlen párthoz sem kötődve élnek, s teszik a dolgukat, ha hagyják, mert gáncsoskodók is vannak bőven. Ezek az emberek nem is látszanak a ködtől? Csak párt, pártok?

2011-ben, ha jól tudom, kb. 2300-zal kevesebb gyermek született, mint 2010-ben. Miért? Gondolkodjanak már el mások is ezen! Főleg a Parlamentben. Tanuljanak meg számolni. Egy gyerek mennyit jelent anyagilag egy szűkösen élő család életében? Csak a pelenka (napi átlag kb. 5 db) gyerekruhák, bébiétel, kis cipő, s a gyógyszerek? A többit már nem is említem. Meglepődhetünk mennyi pénzt tesz ki havonta. Nem mindenki él százezrekből. A spórolás sok-sok családnál mindennapos. Van, ahol már a túró rudi is luxus. Ha csak magunkban pusmogunk, semmi értelme nincs. Hangosan kell beszélnünk róla, hogy meghallják odafönt. A visszás dolgok felett meg nem lehet szemet hunyni. Az igazságérzetet ne nyomja el a fásultság, a közöny! Nem kell folyton tájékozatlanságot színlelni. A bajokat orvosolni kell közösen. Ki-ki tehetsége szerint próbáljon segíteni, tanácsot adni. S ha már mást nem tehet az ember, legalább kiadja magából egy levél formájában. Lehet rá nyugodtan véleményt formálni.

Kenyeres Miklósné
hirdetés