Olvasónk írja: Egy játszótér, a gyermekek után!

Játszótér
Játszótér
Nyíregyháza  – Idő, 1970-80, helyszín, Nyíregyháza Vasvári Pál és a Stadion utca környéke. Iskola után egy jól nevelt gyermek az iskolatáskáját sutba vágta és irány a tér, a játszótér.

Nem volt egy szál fű sem a téren, a sok kis lábak letaposták a rengeteg fogócska, foci, csendőr-zsivány játszása közben. Örök használatban voltak a hinták, mászókák, libikókák később az áhított pingpong asztal. Nagy élet volt a téren, gyermekzsivaj hallatszott nap mint nap. Kifulladásig fociztunk éhen szomjan, nagy volt a tét, a gól. Messzebb is elmerészkedtünk, telefon hiányában szabadok voltunk, a mai Főiskola helyén mocsár volt, a Teknős mocsár, igazi hely egy gyermek számára, megvolt ott minden, hatalmas homokbuckák, amiről ugrálhattunk, erdő, melyben elbújhattunk, víz, ahol horgászhattunk és rengeteg napfény, mely erősített minket. Egy igazi közösség voltunk, összetartottunk ha baj volt segítettünk, ha kacagni kellett hát kacagtunk pirospozsgás arccal.

Igazán nem akartam felnőni, mert jól éreztem magam a bőrömben, nem volt igazi felnőtt példaképem, hát maradjak mindig gyermek, gondoltam. Az élet egy játszótér volt a számomra, mindent megadott, amire vágytam, így visszagondolva jó volt gyermeknek lenni.

Loptunk édes körtét, savanyú szőlőt, piros cseresznyét, édesebb volt a szerzett gyümölcs, mint a boltban pénzt adni érte. Sose volt pénzünk, nem kellett, nem volt szükségünk rá, ha fagyi kellett, egy héten egyszer kaptunk egy forintot és irány a Zöld Elefánt igazi vizes fagyit enni, két gömböst.

Minap elmentem oda, ahol felnőttem, öreg szempárak figyeltek az erkélyekről, túl sok szempár volt, túl sok. A tér üres volt mint a rég kiivott cólásüveg. Sétáltam a téren, észrevettem, hogy benőtte a fű. Elfoglalta az egész játszóteret, nem láttam egy lelket sem a téren, bizarr volt, emlékek jöttek elő, sok-sok emlék, egy pillanatra benépesült a tér, gyermekek foglalták vissza azt, ami csakis az övék volt. Ezek csak emlékek maradnak mindig, de ezt már senki sem veheti el tőlünk, több a világ, mint egy számítógép által adott elképzelt nyakából kifacsart kütyü. Több mint gondolnád.

Tatár József
hirdetés