Olvasónk írja: Látogatás egy élő múzeumfaluban

Hollókő
Hollókő
Hazánk egyik „ékszerdobozába”, a világörökség részét képező Hollókőre látogatott el a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjasai Egyesület tagsága.

Megcsodáltuk az 1900-as évek elején mai formáját elnyert Ófalu kontyolt nyeregtetős parasztházait, melyeknek homlokfalát faragással díszített faoszlopos, deszkamellvédes tornácok szegélyezik. Hallgattuk az élő múzeumfalu palóc lakóinak jellegzetes, ízes beszédét. A babamúzeumban, a tájházban, a postamúzeumban, a várban, a 19. századi fatornyos katolikus templomban tanulmányoztuk a korabeli és jelenkori parasztcsaládok sajátságos életmódját, lakását, bútorait, viseletét és gazdasági eszközeit. A házakba betérve jó érzéssel konstatáltuk, hogy a falusi élet páratlan példáját sikerült itt megőrizni.

A kirándulás keretében megtekintettük a szécsényi Forgách-kastélyt, a Rákóczi-szabadságharc egyik bölcsőjét. Büszkeség lett úrrá rajtunk, mikor kinéztünk az emeleti kiállító termekből a kastély melletti síkságra, ahol az 1705-ös országgyűlés II. Rákóczi Ferencet Magyarország vezérlő fejedelmévé választotta.

– Vincze István –
hirdetés