Olykor a díler sem tudja, milyen szert árul

Olykor a díler sem tudja, milyen szert árul
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – A piacokon felbukkanó új pszichoaktív szerek ismeretlen összetételű vegyületek, akár mérget is tartalmazhatnak.

A drogtéma akkor „sztori”, ha tragédiák, súlyos bűncselekmények kerülnek a figyelem fókuszába, viszont csak a drogprobléma egészen kicsi szelete tárul elénk ilyenkor, s hogy tisztább legyen a kép, mélyebbre kell ásni.

Nem csak az egyénre veszélyes

– A kutatások alátámasztják, hogy a drogfogyasztók száma növekszik, egyre fiatalabbak próbálják ki a szereket, s míg korábban inkább a középosztálybeliek fértek hozzá, az olcsó herbál a szegényebb réteg „bódító szere” lett – mondta lapunknak dr. Szoboszlai Katalin szociológus, aki tavaly egy, a témába vágó kutatás vezetője volt. A Periféria Egyesület a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális Munka Kutatócsoportjával a megyében élő fiatalokat ún. rizikómagatartását vizsgálta. Elsősorban azokra a környezeti tényezőkre, családi, baráti kapcsolatokra irányították rá a figyelmet, amelyek előidézhetik a droghasználatot, s felismerhető az egyén veszélyeztetettsége.

– Öt járásban: Csenger, Baktalórántháza, Nyírbátor, Mátészalka, Vásárosnamény fordultunk meg, a gyermekvédelmi szakellátásban élő fiatalok és a telepszerű körülmények között élő 15-24 év közöttiek körében készült a felmérés – mondta el a szociológus. – A telepeken közbeszéd tárgya a drog. Tudják, hogy hol, kiktől lehet beszerezni az alkoholtól is olcsóbb (egy adag már 500-1500 forintért megvehető) szereket. A legnagyobb veszély, hogy ott él egymás mellett „elérhető távolságra” a drogterjesztő és a használó – mondta a szakember.

– A drog jelenléte és hatása a társadalomra nézve sokkal kockázatosabb, mint gondolnánk – nyilatkozta a kutatócsoport vezetője. – A telepi körülmények között, szegénységben élők ilyenkor elszakadnak a világtól hosszabb-rövidebb időre elfelejtik „mindennapi problémáikat”, de segítség nélkül nem tudnak kitörni ebből az ördögi körből – tette hozzá.

Ne is akarja kipróbálni

– Sokkoló kisfilmekkel, megdöbbentő egyéni tragédiákkal mutatjuk be, hogy a drogfogyasztásnak mik a veszélyei és milyen súlyos következményekkel járnak – mondta dr. Kovács Attila. A megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője a D.A.D.A. programot említette elsőként, amellyel a megyében több mint 40 általános iskolai osztályt érnek el, de folyamatos az igény, hogy munkatársaik elmondják a diákoknak, hol és milyen veszélyek leselkednek rájuk, s ezeket hogyan kerülhetik el.

– A cél persze az, hogy ki se akarják próbálni a szert, legyen más alternatívájuk. Sokszor a józan észt legyőzi a kíváncsiság, így a következő lépés, s erről is beszélünk – főként a középiskolásoknak szervezett ELLEN-Szer programunk előadásain –, hogyan kerülhető el a függőség kialakulása – fogalmazott az alezredes.

A világ változik, így a rendőrség szakemberei is az aktuális helyzethez igazítják az előadásaikat, kiemelve: a piacokon felbukkanó újabb és újabb pszichoaktív szerek ismeretlen összetételű vegyületek, amelyekben méreg is lehet.

Elfogadják a hárítást

– Mindig és mindenhol, újra és újra elmondjuk: a szórakozóhelyeken senki ne hagyja ott az italát, idegentől ne fogadjon el egy üdítőt sem, mert szomorú, olykor tragikus esetek bizonyítják, akaratlanul is fogyaszthat egy fiatal tudatmódosító szert – mutatott rá egy aggasztó helyzetre dr. Kovács Attila. – Nem lehet elég korán, ezért már gyermekkorban el kell mondanunk azt is, hogy milyen pszichés és fizikai jelek – tág pupillák, megváltozott viselkedés és érdeklődési kör, hirtelen romló tanulmányi eredmények, gyakori hangulati váltások, szokatlan reakciók, feszültség, vagy éppen érdektelenség, agresszió stb. – utal(hat)nak arra, ha valaki szerhasználóvá vált. Ha a szülők, az iskolatársak, a barátok ismerik ezeket, időben észrevehetik azt is, hogy a gyermekük, barátjuk bajban van. A tapasztalatok azt mutatják, a családok hajlamosak elhinni a hárító magyarázatokat, s sokszor túl későn értik meg, milyen nagy a gond.

– Sajnos a függőség nagyon sok esetben vezet oda, hogy a fiatal bűncselekményt követ el csak azért, hogy pénzhez jusson és szert vásárolhasson. Innen pedig már nagyon nehéz talpra állni, ezért fontos célunk, hogy minél kevesebben jussanak el idáig – tette hozzá az alezredes.

KO, BM
hirdetés