Ön is vehetne pisztolyt Nyíregyházán? – Több mint tízezer fegyver a megyében

Akt.:
Kellő óvatossággal kell bánni a pisztollyal
Kellő óvatossággal kell bánni a pisztollyal - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Mint kiderült, a fegyverek megvásárlásához semmire nincs szükség. Persze a tartásuk és tárolásuk már más tészta. “Nem tehetem le őket csak úgy a sarokba, az esernyők mellé.” – mondja a nyíregyházi Laczkovszki Zsolt másfél éve rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, otthonában egy kis és egy nagy kaliberű (9 milliméteres) pisztolyt „őrizget”.

– A lőfegyvertartási engedély kiadásának vannak általános és speciális feltételei. Automatikusan senki nem kaphat engedélyt. Általános feltételek: betöltött 18. életév, cselekvőképesség, orvosi és pszichológiai alkalmasság, rendelkezik a fegyvertárolás jogszabályi feltételeivel és a kérelmezett lőfegyver tartásához szükséges elméleti ismereteket és gyakorlati jártasságot igazoló vizsgával, nem áll a fegyvertörvényben meghatározott kizáró feltételek hatálya alatt – taglalta Toldiné dr. Hepp Éva rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályának vezetőhelyettese.

Mintha elsütnénk a valódit…

– Nálunk 18 évet betöltött személy vásárolhat önvédelmi fegyvert, illetve sportfegyvert – avatott be a részletekbe Holecskó János, az Airsoftgun cég Nyíregyháza belvárosában található üzletének a dolgozója. – A sportfegyverek 7,5 joule alatti csőtorkolati energiával rendelkeznek, nálunk 4,5-ös acélsörét, vagy szoknyás lövedék, esetleg 6 mm-es műanyag golyó kerül az airsoftfegyverekbe. Az önvédelmi fegyverek gáz- vagy riasztópatront lövellnek ki, amiből az utóbbi puskaporos vaklőszer. Tehát olyan hatást keltenek, mintha elsütnénk egy valódi fegyvert, miközben nem történik semmi. A gázpatronok közül a 8 milliméteresek két méterre, a 9 milliméteresek pedig négy méterre lövellik ki a beléjük nyomott gáztöltetet, s így szolgálják az önvédelmi célokat.

– A fegyverek megvásárlásához semmire nincs szükség, a viselésükhöz viszont már rendőrségi engedélyt kell beszerezni. Ma Magyarországon civil személyeknek is joguk van olyan fegyvert vásárolni, amely elöltöltősnek minősül. A nálunk kapható gumilövedékes fegyverek nem szerelt lőszerrel működnek, hanem a lőporos patron és gumigolyó külön kerül a tárba, a gumilövedék értelemszerűen elölről töltődik.

Szigorú szabályok

A nyíregyházi Laczkovszki Zsolt másfél éve rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, otthonában egy kis és egy nagy kaliberű (9 milliméteres) pisztolyt „őrizget”.

– Régóta tagja voltam már egy lövészegyesületnek akkor, amikor sportcélra igényeltem fegyvertartási engedélyt. Ez egy hosszadalmas, közel egy esztendőn át tartó procedúra volt. Két pszichológiai vizsgálaton estem át, melyek időpontjai között hat hónapnak kellett eltelnie. Az országos sportlövő szövetség engedélyét is kénytelen voltam beszerezni, ez minősítési szinthez volt kötve, de évente sportorvosi vizsgálaton is át kellett esnem ahhoz, hogy megszerezzem és megtartsam a fegyvertartásit – mondta el lapunk érdeklődésére Laczkovszki Zsolt, aki az érvényben lévő engedélyével összhangban csak az otthonában tárolhatja a fegyvereit.

– Nem tehetem le őket csak úgy a sarokba, az esernyők mellé, a tárolásukra is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, zárható páncél- vagy lemezszekrényben kell a fegyvereket tárolni, külön a lőszerektől – közölte a nyíregyházi férfi, majd hozzátette: ha autóban szállítja – például egy versenyre – a pisztolyokat, akkor a fegyverek műszaki kártyáját, a fegyvertartási engedélyét és a sportorvosi igazolását is magával viszi, mert egy közúti ellenőrzésnél kérheti tőle a rendőr.

– Természetesen az utcán nem vehetem elő a fegyvereket, csak a lőtéren és a lövészversenyek területén süthetem el – tette hozzá Laczkovszki Zsolt.

Beszédes számok

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt öt évben (2011. január 1. és 2015. június 30. között) a lőfegyverek tartása iránt benyújtott kérelmek száma 4738 volt. A természetes személyek által birtokolt lőfegyverek száma 10 583 volt, ez azonban nem azonos a személyek számával, figyelemmel arra, hogy egy személy több lőfegyvert is birtokolhat.

Fenyegetnek – rosszabbul járhatnak

– A bűnelkövetők egy része úgy véli, ha kifizetnek egy összeget egy ügyvédnek, azzal büntetlenséget is vásárolnak. Ez nagy tévedés a részükről, de csalódottságukban olykor megfenyegetik a jogi képviselőjüket. Jó idegek kellenek ehhez a pályához – szögezi le dr. Fazekas Sándor nyíregyházi büntető ügyvéd. – Minden fenyegetést komolyan kell venni – teszi hozzá –, mert nem lehet tudni, a fenyegető mennyire elszánt, bár a tapasztalataim szerint ritkán jut el az elkövetésig. Praxisából két – nem a nyíregyházi bíróságot érintő – esetnek volt részese védőként olyan ügynek, amikor megfenyegették a bírót. Az egyiknél a vádlott a tárgyaláson felajánlotta szexuális szolgáltatásait a bírónőnek, aki rövid szünet után elrendelte a vádlott előzetes letartóztatását, majd az ügy új bíróhoz került, akivel a vádlott rosszabbul járt.

– Egy másik esetben a bírót telefonon érte élet elleni fenyegetés, ekkor is új tanács vitte tovább az ügyet. A direkt provokálás tudatos módszer annak elérésére, hogy az ügy másik bíróhoz kerüljön, hiszen egy fenyegetés után elfogultságot kell jelentenie. Ám ez rossz taktika, mert újabb bűncselekménynek számít, amiért szintén felelni kell – jelzi dr. Fazekas Sándor. Általában véve az igazságszolgáltatás keményen megtorolja ezeket a fenyegetéseket.

KM
hirdetés