Önkormányzati ösztöndíj

Még várnak jelentkezőket a pályázatra
Még várnak jelentkezőket a pályázatra - © Fotó: Önkormányzat
Nyírbátor – Az első körben még nem tudták betölteni az ötvenfős keretet, újra megnyílt a pályázat.

Az önkormányzat meghirdetett egy ösztöndíjprogramot, kifejezetten hátrányos helyzetű, általános iskolás diákok számára. Erre tanulmányi, sport és művészeti alapon lehetett pályázni, és nem feltétlenül csak kiemelkedő tanulmányi eredményt produkáló gyerekek indulhattak jó eséllyel. Az első körben még nem tudták betölteni az ötvenfős keretet, mert nem volt elég pályázó, pedig a feltételek nem voltak túl szigorúak, miközben a tíz hónapon keresztül elnyerhető, havi tízezer forint kifejezetten sokat segíthet a nyertes gyerekek életkörülményeinek javításában.

Szűkös volt az idő

Levendáné dr. Lengyel Valéria, az önkormányzat okta­tási, sport-, kulturális és ifjúsági bizottságának elnöke lapunknak elmondta: a ­szűkös idő talán kevés volt arra, hogy minden érintetthez eljusson a híre a lehetőségnek. Az első körben csupán 17 érvényes pályázatot kaptunk. Az önkormányzat ezután megváltoztatta a rendeletet, így ismét megnyílt a pályázat.

A szakember szerint az önkormányzat fontos feladata, hogy minden eszközzel támogassa a hátrányos helyzetű családokat, a szegénység újratermelődésének a megakadályozása főként az oktatáson keresztül valósulhat meg. Éppen ezért hozták létre ezt az ösztöndíjat, amiből a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket is szeretnék támogatni.

A cél, hogy segítsék őket a tanulmányi előmenetelükben, segítsék őket az iskola befejezésében, és lehetőséget kaphassanak arra, hogy piacképes pályára kerüljenek. Nagyon fontosnak tartja a nyírbátori városvezetés, hogy ezeknél a gyerekeknél és a családokban értékké váljon a tanulás.

A cégek is részt vegyenek

– Már abban is gondolkodunk, hogy kiterjesszük a pályázatot a középiskolások számára is. Az más kérdés, hogy a középiskolák esetében már azt is szeretnénk elérni, hogy az ipari cégek is vegyenek részt a pályázati rendszerben – mondta lapunknak Levendáné dr. Lengyel Valéria, majd hozzátette: a fő cél, hogy csökkentsük a lemorzsolódást, és stabil tanulókká váljanak ezek a gyerekek. Az elvárás az, hogy a gyermek tanulmányi eredménye ne romoljon.

Levendáné dr. Lengyel Valériától megtudtuk: nem szeretnék ellenőrizni, hogy mire költik a pénzt a családok, biztosra veszik, hogy a gyerekekre fordítják a támogatást.

– Inkább hatodik-hetedik osztályokból jelentkeztek diákok. Érdekes az iskolák közötti megoszlás is. Ebből is látszik, hogy hol van a legtöbb hátrányos helyzetű tanuló: 31 pályázatot fogadtunk be, ebből 20-at a Magyar–Angol Kéttannyelvű Általános Iskolából, 8 gyerek a katolikus általános iskola és gimnáziumból jelentkezett, illetve 3 pályázót regisztráltunk a Báthory Anna Református Általános Iskolából – említette Levendáné dr. Lengyel Valéria.

TG
hirdetés