Helyi közélet

2016.11.03. 15:22

Milyen vajon a Tisza? Így látják a horgászok!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A feleségem minden évben egy-egy mappát nyit a dokumentumok megőrzésére a számítógépen. Ide gyűjtjük az év nagy fogásait. Nos, ebben az évben szinte csak tájképek kerültek e mappába, igaz, azok nagyon szépek…

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A feleségem minden évben egy-egy mappát nyit a dokumentumok megőrzésére a számítógépen. Ide gyűjtjük az év nagy fogásait. Nos, ebben az évben szinte csak tájképek kerültek e mappába, igaz, azok nagyon szépek…

Október 13-án három hónapos átok tört meg, újra sikerült harcsát fognom. Ráadásul nem egyet, kettőt! Örömöm leírhatatlan… Mégsem ez a fontos, hanem a Tiszának mint élőhelynek az állapota, a benne élő élőlények életesélyeinek a súlyos veszélyeztetése. Nem vagyok biológus, ám azt már tapasztaltam, milyen az, ha egy szobában nincs elég levegő, és ha nincs lehetőség szellőztetésre, akkor ez rosszullétet, bágyadtságot okoz, szélsőséges esetben akár ájulást is. Márpedig szeretett folyóm felszínét elborító barnás, időnként habzó, gusztustalan valami ugyanezt tette a vízi élőlényekkel, tehát nem csupán esztétikai szempontból volt jelentősége.

A zsákmány pucolása közben szerzett tapasztalataim is ezt igazolták. A harcsák feltűnően soványak voltak. Nyúzáskor a hátfarok feletti részén egy csöppnyi zsírt sem találtam, ami így tél előtt nem jó jel. A gyomortartalom? Szinte semmi.

Miért volt „üres” ez a három hónap? A legjobb kuttyogató időszakban mintha elvesztették volna a hallásukat a nagy bajuszú barátaim, akármilyen csodacsalival kecsegtettem is őket. Májusban még vették a lapot, egy 107 centis, tíz és feles egyed erejéig. Tilalom után megváltozott valami. Vagy én lettem sokkal, sokkal ügyetlenebb horgász, vagy szerencsétlenebb hatványozottan? Na, de minden sporttársam egyszerre felejtette el a tudományát…? A rendszeresen etetett pontyozóhelyünkön jó, ha néhány karikakeszeg jelentkezett hajnaltól alkonyatig. Depressziósak lettek a halak. Elvesztették az étvágyukat, az életkedvüket. Vajon az a turista, aki az idén megtapasztalhatta a szennyes folyam taszítását, jövőre visszavágyna ide? Valóban senki sem érti, a horgászok morgolódása nem öncélú, hanem vészjelzés? Lehet, megnyugtató a hír: „csupán szerves eredetű anyagok” kerültek a Tiszába? Az emberi ürülék is ide sorolandó?

- Tóth Nándor, a Tisza szerelmese -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában