gyász

2020.04.01. 14:10

Meghalt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző

Nyolcvanhárom éves korában, hosszú betegség után elhunyt Peskó Zoltán karmester, zeneszerző, a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) egykori zeneigazgatója – közölte az együttes szerdán.

Párizs, 2011. október 23. Peskó Zoltán karmester áll Párizsban, az Invalidusok templomában, ahol a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara a magyar karmester vezényletével koncertet ad Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján, 2011. október 22-én. MTI Fotó: Pörneczi Bálint

Forrás: MTI / Pörneczi Bálint

Fotó: Pörneczi Bálint

A zenekarhoz 2009 őszén érkezett Peskó Zoltán nemzetközileg elismert életpályája és művészeti képességei nagyban segítette az Európa Kulturális Fővárosa program törekvéseit és a pécsi Kodály Központ építését.

Peskó Zoltán a közlemény szerint gazdag szakmai és baráti kapcsolatrendszerét az együttes javára aknázta ki, meghívására járt az alig két napja elhunyt híres lengyel zeneszerző, karmester Krzysztof Penderecki is a Kodály Központban és játszott a pécsi együttessel.

Peskó Zoltán kivételes műveltségű, rendkívül érzékeny művész és humanista volt – írták róla a közleményben, hozzátéve: a zenekarnak nyújtott támogatása kötelezi a pécsi együttest arra, hogy emlékét és munkásságát Pécs zenetörténete megőrizze.

Peskó Zoltán 1937-ben született Budapesten; 1962-ben fejezte be karmesteri tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, 1963 és 1966 között Petrassinál tanult zeneszerzést. 1966-tól 1969-ig a nyugat-berlini opera és rádiózenekar másodkarnagya, majd a Deutsche Staatsoper karmestere volt.

A milánói Scalában 1970-ben debütált, majd 1974-től a bolognai Teatro Comunale, 1976-ban és 1977-ben a velencei Teatro La Fenice, utána pedig 1983-ig a milánói RAI zenekarának dirigenseként dolgozott.

Operakarmesterként és a kortárs zene avatott tolmácsolójaként szerzett érdemeket, 1984-től szabadfoglalkozású művész, 2007-ben Bartók-Pásztory-díjjal tüntették ki.

Borítókép: Peskó Zoltán 2011-ben Párizsban, az Invalidusok templomában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában